AMERIČKA BITKA ZA AKVIZICIJU GODINE: Dvije velike kompanije vode borbu za preuzimanje kineskog TikToka...

TikTok se našao pod udarom američke administracije zbog zabrinutosti po pitanju nacionalne sigurnosti u vezi sa prikupljanjem podataka.

  • HiTec

  • 10. Avg. 2020  10. Avg. 2020

  • 0

Twitter se obratio kineskoj kompaniji ByteDance, vlasniku TikToka, kako bi izrazio interesovanje za preuzimanje američkih operacija te aplikacije za dijeljenje videosnimaka, javlja Reuters pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, dok eksperti izražavaju sumnju po pitanju sposobnosti Twittera da prikupi finansije neophodne za potencijalni sporazum, prenosi Tanjug.

Daleko je od izvjesnog da će Twitter biti u mogućnosti da nadigra korporaciju Microsoft i okonča takav transformacijski sporazum u roku od 45 dana, koji je američki predsjednik Donald Trump dao ByteDanceu da postigne sporazum o prodaji, navode izvori Reutersa.

Vijest da su Twitter i TikTok u preliminarnim razgovorima i da je Microsoft i dalje predvodnik u utrci za preuzimanje američkih operacija te aplikacije, prenesena je ranije u Wall Street Journalu.

Identične vrijednosti

Twitter ima tržišnu vrijednost od oko 30 milijardi dolara, što je skoro identična vrijednost sa procijenjenom vrijednošću imovine TikToka koja bi trebalo da bude preuzeta, što, prema izvorima, znači da bi Twitter morao da prikupi dodatni kapital za finansiranje sporazuma.

"Twitteru će biti teško da prikupi dovoljno finansijskih sredstava za stjecanje makar američkih dionica TikToka. Nema dovoljno kapaciteta za pozajmljivanje", rekao je Eric Gordon, profesor Univerziteta u Michigenu.

Prema njegovom mišljenju, ako Twitter pokuša da sastavi grupu investitora, uslovi će biti teški.

Navodi da bi dioničari Twittera možda više voljeli da se menadžment usredsredi na svoj postojeći posao.

TikTok se našao pod udarom američke administracije zbog zabrinutosti po pitanju nacionalne sigurnosti u vezi sa prikupljanjem podataka.

Trumpove sankcije TikToku

Ranije ove sedmice, Trump je uveo sankcije kineskim vlasnicima aplikacija ViChat i TikTok zaoštravajući dodatno tenzije između dvije zemlje.

Trump je rekao ove sedmice da će podržati napore Microsofta da kupi američke operacije TikToka ukoliko vlada SAD-a dobije "znatan dio" koristi od toga.

Microsoft je saopćio da mu je cilj da zaključi pregovore o sporazumu do sredine septembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...