SVEMU JEDNOM DOĐE KRAJ: Slavni japanski proizvođač nakon 30 godina i službeno prestao s proizvodnjom laptopa, sve su prodali…

Ostvarile se crne prognoze.

  • HiTec

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 0

Toshiba, nekada veliki igrač na tržištu prijenosnih računara, 2018. godine, nakon računovodstvenog skandala, bila je prisiljena prodati neke dijelove svog poslovanja. Tako je odjel za proizvodnju računara prodan japanskom Sharpu, ali ne cijeli. Sharp je otkupio 80,1 posto vlasništva nad ovim odjelom, preimenovao ga u Dynabook te nastavio proizvoditi laptope pod tom markom.

Toshiba je tada zadržala preostalih 19,9 posto vlasničkog udjela, ali je i taj ostatak sada prodan Sharpu, a posao je zaključen prošle sedmice. Dvije strane još su 2018. godine dogovorile da će Sharpu pripasti "call" opcija, odnosno mogućnost da otkupi ostatak kompanije kada to poželi, odnosno kada im uvjeti poslovanja to budu dozvolili.

Dynabook je sada 100 posto u vlasništvu Sharpa, a Toshiba ovim, nakon više od trideset godina, i službeno u potpunosti izlazi s tržišta računara. Inače, ova kompanija bila je prva koja je počela proizvoditi "laptop za široke mase", a njihov T1100 iz 1985. godine bio je prvi laptop kompatibilan s tadašnjim zlatnim standardom za računara IBM PC-jem.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...