PATRIJARH IRINEJ BIO NA PROPUHU, OLUJU ČUO NEGDJE U DALJINI: Optužio Hrvatsku za genocid

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u velikom intervjuu za beogradsku "Politiku" povodom 25. godišnjice "Oluje", između ostalog, apelirao je na hrvatsko državno i crkveno vodstvo, ali i na političke i duhovne vođe srpskog naroda, da "čine sve što mogu da se iskorijeni mržnja i zavlada mir između dva naroda".

  • Regija

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 2

Iako patrijarh Irinej poziva na mir, ipak ne propušta da kaže: “Ukoliko je to zaista tako, onda i naši narodni prvaci, kao predstavnici naroda stradalog u genocidu, treba da, čuvajući nacionalnu svest i dostojanstvo svog naroda, prihvate svaku priliku koja može doprineti mirnijem snu i boljem životu našeg naroda u Hrvatskoj.”

Zanimljivo je kako Irinej, pozivajući na mir, u isto vrijeme optužuje Hrvatsku da je počinila genocid nad Srbima. Iako je jedini dokazani i presuđeni genocid na ovim prostorima onaj koji je vojska i policija Republike Srpske počinila nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, još niko od srpskih crkvenih vjerodostojnika nije se ogradio od tih zlodjela. Postavlja se pitanje da li je moguće pomirenje na ovim prostorima ako vjerski lideri vojnika i policajaca koji su počinili genocid, optužuju drugu državu za genocid, a ne priznaju svoj?! Da li je to iskrena ruka pomirenja ili dodatno produbljivanje podjela sa zlokobnim planovima i arogantnim odnosom prema drugim narodima.

Svako pomirenje koje je zasnovano na bježanju od istine, jeste neiskreno i neučinkovito. Očigledno da patrijarh Irinej ne pomišlja preuzeti odgovornost te tražiti oprost od drugih naroda za masovna ubistva, deportacije, silovanja i genocid koji su počinjeni u režiji njegovog naroda. Dok se to ne desi, svaki pokušaj pomirenja je prevara i put u novi sunovrat.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...