IVAN ĐIKIĆ NE VJERUJE U RUSKU VAKCINU: "Ovo mi se čini kao medijsko-politički spin. Takva objava je opasna"

Ivan Đikić je s velikom dozom opreza propratio vijest kako je Rusija stvorila prvu vakcinu protiv koronavirusa te upozorio da u toj priči ima određenih problema.

  • Društvo

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 2

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je izjavio kako je Rusija proizvela prvu vakcinu protiv koronavirusa, koja će u masovnu proizvodnju krenuti u septembru. Nakon te objave, svjetski mediji su prenijeli informaciju kako je 20 zemalja već naručilo milijardu doza ruske vakcine, koju je razvio moskovski epidemiološki institut Gamaleja.

Na te informacije osvrnuo se i hrvatski molekularni biolog Ivan Đikić, koji smatra da je takva objava u jeku pandemije opasna, jer stvara rasprave koje su destruktivne za ljude koji rade na otkrivanju vakcine.

“Više mi se ovo čini kao medijsko-politički spin nego kao konkretna najava cjepiva koje je djelotvorno i nije štetno”, komentirao je za 24sata Đikić rekavši kako se radi o utrci koja će zemlja prije pronaći vakcinu.

Američki "čovjek za koronu", doktor Anthony Fauci izrazio je prošle sedmice sumnje u vezi sa požurivanjem laboratorija i najavom o skoroj proizvodnji vakcine.

"Nadam se da Rusi i Kinezi doista testiraju vakcinu prije nego što je ubrizgaju bilo kome, a smatram i da je, blago rečeno, problematično pripremiti vakcinu za distribuciju i prije nego što je do kraja testirate", izjavio je Fauci.

Ruski zvaničnici rekli su za CNN da će treća faza testiranja početi nakon registracije vakcine.

Rusija nije objavila naučne podatke o testiranju vakcine.

Medicinski stručnjaci širom svijeta ponavljaju da se u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine testiranja provode na desetinama hiljada ljudi te kako je potrebno vremena da se utvrdi efikasnost, a pogotovo potencijalne nuspojave. Nije posve jasno hoće li medicinsko osoblje o kojem je govorio Putin biti dio "treće faze kliničkog ispitivanja" ruske vakcine ili će za to poslužiti Filipinci. Postoji mogućnost da će Rusi samo početi s proizvodnjom kako bi bili spremni za trgovinu čim se okonča posljednja faza.

U svakom slučaju masovna proizvodnja i distribucija samo dva mjeseca nakon prve faze nije način na koji se proizvodi vakcina, ističu kritičari. Prva faza kliničkiheksperimenata provodi se na nekolicini ljudi, druga na većem uzorku, primjerice na stotinama ljudima, a treća na desetinama hiljada. U slučaju Rusije prvi koji su ubrizgali novu vakcinu su bili voditelji studije što je više nego neuobičajna praksa.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...