KOMŠIĆ POTVRDIO: “Dobili smo informaciju da je MUP RS-a prisluškivao u Srebrenici, neko treba dati odgovore…”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je da je bio upoznat o informaciji o nezakonitim aktivnostima MUP-a RS-a 11. jula ove godine u Potočarima, odnosno o pokušaju prisluškivanja domaćih zvaničnika i stranih diplomata koji su prisustvovali obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

  • Mini market

  • 13. Avg. 2020  13. Avg. 2020

  • 0

- Dobili smo mi tu informaciju odmah, da se to vozilo nalazi u Srebrenici. To je taj takozvani catcher" koji vam može pokupiti sve podatke sa mobilnih uređaja. Dakle, tehnika je toliko napredovala da ne moraju uopšte da budu blizu vas. Jednostavno vam sve skinu, svu komunikaciju sa mobilnog telefona – kazao je Komšić u intervjuu za TV Hayat.

O tome je, dodaje, bila upoznata i glavna državna tužiteljica Gordana Tadić. Dodao je da je upoznat i o informaciji kada je locirano to vozilo, koje je vozilo, ali da ne zna zašto je MUP RS-a pokušao pratiti komunikaciju gostiju na komemorativnom skupu u Potočarima.

- Zašto je to vozilo bilo, po kojem nalogu, da li postoji sudski nalog? Ja ne vjerujem da postoji, ali imaju oni koji trebaju da vode računa o tome, oni koji rade taj posao i koji primaju plaću za to. Zašto je to urađeno, s kojom namjerom, zaista ne znam, ali se nadam da će neko dati odgovore, makar onaj koji je to radio. Na kraju krajeva, objavljene su fotografije tog vozila, kao i ljudi koji rade na tom vozilu – izjavio je Komšić.

Dodao je Komšić da ne vjeruje da će neko u ovakvom sistemu odgovarati za ovaj slučaj te da bi neko trebao da objasni šta je bila funkcija tog vozila 11. jula u Potočarima.

Kada je u pitanju utjecaj Rusije u BiH, Komšić je izjavio da su službe naše zemlje upoznate o tome te da su informacije na osnovu kojih je napravljen posljednji izvještaj State Departmenta, dobijene od službi BiH.

- Non-stop se od BiH pokušava napraviti neko terorističko uporište, neko terorističko leglo. Imali smo priliku vidjeti kada najviši dužnosnici susjednih zemalja takve stvari iznose, odnosno, koliko znam, i u razgovorima s nekim drugim šefovima država te su stvari pričali – kazao je Komšić.

Pojasnio je da se radi o jednom "prljavom propagandno-psihološkom i obavještajnom ratu protiv BiH", u kojem se jedan dio BiH nastoji predstaviti kao opasno utočište terorista. Istovremeno je konstatirao da službe BiH rade dobar posao na kontroliranju potencijalnih ekstremista i terorista.

Govoreći o dnevnopolitičkim aktuelnostima, Komšić je izjavio da postoji instrukcija iz vrha Saveza za bolju budućnost (SBB) da ministri te stranke u Vladi Federacije BiH blokiraju imenovanja kadrova Demokratske fronte.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...