UOČI HISTORIJSKE UTAKMICE U CARDIFFU: Velšani prvi put igraju kvalifikacije za Ligu prvaka, trojice igrača FK Sarajevo posebno se plaše...

Ovaj velški tim tek je prije pet sezona debitovao u Evropi i iz godine u godinu predstavlja svoju zemlju na evropskoj sceni, a sad će to prvi put učiniti i u Ligi prvaka.

  • Sport

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

U prvom pretkolu će naredne srijede u Cardiffu ugostiti FK Sarajevo, a na jednom lokalnom portalu navijači tog kluba upoznati su s bh. prvakom u tekstu pod naslovom "FK Sarajevo: Ko je protivnik Connah's Quay Nomadsa u prvom pretkolu Lige prvaka?".

Odmah je autor teksta naglasio da je nadimak kluba bordo-bijeli zbog klupskih boja i da je klub osnovan 1946. godine spajanjem dva lokalna sarajevska kluba te da se radi o dvostrukom pobjedniku Prve lige Jugoslavije i ekipi koja je u vlasništvu Nguyen Hoai Nama. Također, napominje se da je Sarajevo vlasnik pet titula Premijer lige i da ima šest kupova i jedan Superkup naše zemlje.

"Najbolji evropski učinak tog kluba došao je u sezoni 1967 - 1968. kada su stigli do četvrtfinala Kupa šampiona, izgubivši sa 2:1 tada od Manchester Uniteda", navodi se u tekstu i spominje se duel s Anderlechtom u Kupu UEFA, kada je Sarajevo u Belgiji izgubilo sa 6:2 u sezoni 1982/1983. Radilo se tada o osmini finala, a bordo klub je u prvom meču slavio sa 1:0.

Dalje se navodi da je Sarajevo domaćin svojih utakmica na stadionu "Asim Ferhatović Hase", koji je otvoren 1947. godine i koji je od tada dva puta renoviran, a proširen 1984. godine.

"Stadion, koji ima kapacitet od 34.500, ime je dobio po bivšem napadaču Asimu Ferhatoviću, koji je postigao 98 golova u 228 nastupa tokom dva mandata s klubom", objavljeno je.

Upoznati su Velšani i s trenerom Vinkom Marinovićem, koji je od decembra 2019. godine na klupi bh. prvaka i koji je tokom 21-godišnje igračke karijere nastupao za Borac, Laktaše i Crvenu zvezdu.

"Nakon što je preuzeo dužnost tokom zimske pauze, Marinović je uspio voditi klub do šeste ligaške titule, jer su završili tri boda ispred rivala Željezničara."

Posebno se upozorava, od igračkog kadra, na iskusnog Krstu Velkoskog.

"Makedonski napadač Krste Velkoski, trenutni kapiten, trenutno je 10. na listi svih vodećih strijelaca svih vremena za Sarajevo sa 63 gola. On je jedan od igrača na kojeg treba pripaziti."

Skrenuta je Velšanima pažnja i na napadača Mersudina Ahmetovića, ali i na najvrednijeg člana FK Sarajevo, golmana Vladana Kovačevića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...