VUČIĆ ZNA ŠTA MU SE SPREMA U WASHINGTONU: „Za SAD i većinu članica EU-a, Kosovo je nezavisna država, suviše smo mali da bismo mogli sebi da dopustimo…“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Beograd učestvovati u razgovorima u Bijeloj kući, koje je za 2. septembar najavio specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Richard Grenell, i istaknuo da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore.

  • Regija

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

Naveo je da je razgovarao s Grenellom i da će teme sastanka biti ekonomske, što su, kaže, važne teme za Srbiju.

"Srbija nije u poziciji, a i ne bi bilo dobro da je u poziciji da odbija razgovore", rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da je pitanje zašto je Grenell upotrijebio termin "pregovori", pitanje za američkog diplomatu.

"Oni su i pre nekli dan rekli da podržavaju pregovore pod okriljem EU. Ali, da ne ulazim u njihove odnose. Suviše smo mali da bismo to mogli sebi da dopustimo", rekao je Vučić.

Dodao je i da SAD, kao i veći dio EU-a i briselske administracije, dijalog uvijek posmatra kao dijalog dvije nezavisne zemlje.

"Naša pozicija je teška, za SAD i veći dio EU-a, Kosovo je nezavisna država", rekao je predsjednik Srbije, ali je i istaknuo da Beograd nikada neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu, ni u pregovorima u Washingtonu ni u Briselu.

"Oni (kosovski Albanci) na pregovore dolaze iz više razloga, a prvi je da dobiju priliku da sebe prikažu kao nezavisnu državu. Mi ih nećemo tretirati tako ni u Washingtionu ni u Briselu", objasnio je Vučić za TV Pink dodavši da to ne kaže ususret događaju.

Vučić je istaknuo da prištinska strana na pregovore ne dolazi pripremljena, dok se srbijanska delegacija sprema danima i sedmicama.

"To je ozbiljan rad. Iznenadili smo ih našim predlogom na prošlim razgovorima. Oni plasiranje naše robe na Kosovu nazivaju izvozom. Rekli su, ne možete da izvozite kao Republika Srbija, a da oni ne mogu kao Republika Kosovo. Kazao sam da mogu da pišu šta hoće, kao, naprimer, CEFTA Kosovo. Ali da ne može da piše Republika Kosovo", kazao je on.

Istaknuo je da Prištini nije cilj sloboda protoka kapitala, robe i usluga, već samo da dođu do konačnog rješenja bez pregovora, a to je priznanje nezavisnosti.

Vučić je kazao da ne sumnja da će provokacija s njihove strane na terenu biti još.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...