UOČI IZBORA HAKERI NAPADAJU OPĆINSKE BAZE PODATAKA: Nećete vjerovati šta traže…

Zbog čestih napada hakera na pojedine općine, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova često na pet ili šest dana zaključa centralni matični registar pa mu ne mogu pristupiti ni općine.

  • Mini market

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

U posljednjih nekoliko mjeseci sve su učestaliji napadi hakera na općinske baze podataka, zbog čega je pristup jedinstvenom centralnom matičnom registru sve češće blokiran.

Ta nemogućnost pristupa centralnom matičnom registru koji se vodi pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova naročito stvara probleme općinama koje uoči izbora trebaju provjeriti svoje općinske izborne registre. To se najviše odnosi na proces brisanja umrlih s biračkih spiskova, što je i instrukcija Centralne izborne komisije.

Zbog čestih napada hakera na pojedine općine, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova često na pet ili šest dana zaključa centralni matični registar pa mu ne mogu pristupiti ni općine.

Šta je centralni matični registar FBiH

U tom registru su svi podaci iz općina i gradova Federacije BiH. Općine i gradovi od 1946. godine imaju matične knjige i oni su u tim poslovima samostalni.

Međutim, ova baza im omogućava da međusobno razmjenjuju podatke i da se olakša administrativni proces, da se ne bi moralo ići pismenim putem i provjeravati da li je neko upisan u jednoj općini u knjizi vjenčanih, a u drugoj u knjigama rođenja, državljanstva i slično. Tu su napravljene velike administrativne uštede.

"Građani također mogu, bez obzira na mjesto rođenja, u bilo kojoj općini u FBiH uzeti svoju dokumentaciju. Radi se dvostrukim benefitima. Ono što je problem u posljednje vrijeme jeste da se pojavio određeni virus koji napada općinske registre i zaključava im podatke", kazali su iz FMUP-a.

Riječ je o hakerskim napadima. Prvi takav slučaj nedavno se dogodio u sarajevskoj Općini Centar, potom u Bihaću, a posljednji slučaj je u Lukavcu, piše Klix.

"Mi zbog predostrožnosti, da ne bismo zarazili cijelu bazu podataka, isključimo našu bazu dok se podaci iz ugrožene opštine ne izoluju. Na taj način štitimo i našu, federalnu bazu i baze drugih opština", izjavili su za Klix.ba iz FMUP-a.

Kako nam je rečeno, posljednji hakerski napad dogodio se na bazu Općine Lukavac, zbog čega je već nekoliko dana isključena federalna baza centralnog matičnog registra. To u prosjeku traje nekoliko dana, odnosno dok se svi podaci ne dislociraju i adekvatno ne zaštite.

Federalna uprava policije vodi istragu u vezi s tim napadima. Općinama su date mjere koje preventivno trebaju poduzimati, kako bi se na neki način spriječila šteta.

"Ovo je informatički problem. Hakeri koji napadaju traže od općina da im plate da bi im otključali bazu podataka. U našoj bazi se nalazi više od 20 miliona podataka, imamo svoje načine zaštite i to traje po pet ili šest dana", rečeno nam je u FMUP-u.

Ipak, ovakvi napadi indikativni su i zbog perioda u kojem se dešavaju, odnosno kada općine trebaju revidirati svoje izborne baze podataka i izbrisati umrle s biračkih spiskova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...