BIDEN KONTRA TRUMPA: “Svaki Amerikanac u naredna tri mjeseca bi trebao obavezno…”

Bivši američki potpredsjednik kazao je da bi ta mjera mogla spasiti preko 40 hiljada ljudskih života tokom naredna tri mjeseca te naglasio da je od koronavirusa do sada u SAD-u umrlo više od 165 hiljada ljudi, piše USA Today.

  • Svijet

  • 14. Avg. 2020  

  • 0

Demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Joe Biden pozvao je na uvođenje obaveznog nošenja zaštitne maske na cijelom prostoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD), radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

-Svaki Amerikanac trebao bi tokom najmanje naredna tri mjeseca obavezno nositi masku prilikom svakog boravka izvan kuće. Uvedimo obavezu na državnom nivou koja bi odmah stupila na snagu i spasit ćemo živote – izjavio je Biden na konferenciji za novinare.

Bivši američki potpredsjednik kazao je da bi ta mjera mogla spasiti preko 40 hiljada ljudskih života tokom naredna tri mjeseca te naglasio da je od koronavirusa do sada u SAD-u umrlo više od 165 hiljada ljudi, piše USA Today, prenosi Hayat.

Nije moralo biti tako – kazao je Biden, dodavši kako je, da je predsjednik Donald Trump ranije reagovao, broj žrtava mogao biti daleko manji.

Biden je govorio prilikom svog drugog javnog istupa s novoimenovanom potpredsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Harris, a nakon kratkog brifinga sa zdravstvenim stručnjacima o situaciji s koronavirusom.

Harris je iznijela plan suzbijanja pandemije njihove administracije ukoliko pobijede na izborima, koji uključuje uspostavljanje odbora za testiranje koji bi distribuirao milione pribora za testiranje, te razvoj posebne jedinice zdravstvenih radnika koji bi se bavili praćenjem kontakata.

Predsjednik Donald Trump je njihov prijedlog odbacio kao “igranje politike s virusom” i dao slabu podršku za nošenje zaštitnih maski, s obzirom da se i sam dugo opirao nošenju maske. Iako je nedavno kazao da on “vjeruje u maske”, odluku o tome bi li nošenje maski trebalo biti obavezno prepustio je vlastima saveznih država.

Harris je također kazala da se demokrati zalažu za jednaku dostupnost vakcina za sve američke građane kroz plan ulaganja 25 milijardi dolara u proizvodnju i distribuciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...