STOTINE RADNIKA VRIJEDNO RADE: FBiH na 25. novembar dobija 11 kilometara autoceste…

Kompanija „Autoceste Federacije“ otvorit će novih 11 kilometara autoputa simbolično – 25. novembra, na Dan državnosti BiH.

  • Ekonomija

  • 16. Avg. 2020  17. Avg. 2020

  • 1

Radovi na izgradnji Zeničke zaobilaznice, najzahtjevnijoj dionici na Koridoru 5C, idu predviđenom dinamikom. Stotine radnika vrijedno rade, a da bi svi radovi bili završeni u predviđenom roku, piše Avaz.

U namjeri da okončaju projekt na trenutno najvećem gradilištu u našoj zemlji nisu ih uspjeli spriječiti ni koronavirus, pa ni visoke temperature. Cilj je, kažu, jasan – završiti obećano i predati građanima na korištenje nove kilometre.

Užurbano se radi na asfaltiranju dionice, a prema riječima Reufa Kadrića, u ime preduzeća „Autoceste FBiH“, urađeno je 95 posto radova.

Izborili se s problemima

– Uglavnom se radi na dijelu gdje je otvorena trasa. Radovi idu u željenom pravcu i, ako nas nešto ne iznenadi, do novembra ćemo uspjeti kompletirati i pustiti u saobraćaj novih 11 kilometara autoputa – najavljuje Kadrić.

On otkriva da su, s obzirom na brojne probleme s osiguranjem kosine, ugradili 57 kilometara geotehničkih sidara.

– Urađen je i veliki broj drenažnih bušotina, tačnije oko 50 kilometara od početka do kraja dionice – otkriva Kadrić.

Ne krije da su i u ovom preduzeću sretni što će novi kilometri autoputa biti otvoreni upravo 25. novembra.

Nema predaha

– Sigurno je da će ovo biti najbolji poklon državi i nadamo se da ćemo u tome uspjeti. I izvođač se malo više angažirao, tako da sada imamo dvostruko veći broj radnika koji rade – govori Kadrić.

Nakon što puste u saobraćaj novih 11 kilometara autoputa, najavljuje Kadrić, nema predaha, nego se nastavlja raditi na produžetku Zeničke obilaznice, odnosno lotovi prema Žepču.

Milioni kilograma armature

Govoreći o najzahtjevnijem projektu vijadukta Babina rijeka, Kadrić kaže da je takav jer su se radovi izvodili na visini višoj od 120 metara.

– Za njegovu izgradnju utrošili smo 27.000 kubika betona, pet miliona kilograma armature. Zaista se radi o grandioznom projektu koji smo uspješno završili – otkriva Kadrić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...