HRVATSKA KUPUJE BORBENE AVIONE: Stigla ozbiljna ponuda iz Francuske…

Interes Francuza najveća je novost drugog po redu hrvatskog konkursa za kupovinu borbenih aviona, jer do sada francuski proizvođači nisu pokazivali veći interes za naše zapadne susjede.

  • Regija

  • 20. Avg. 2020  20. Avg. 2020

  • 0

U Ministarstvu odbrane RH odbrojavaju dane do 5. septembra, do kada će još zaprimati ponude stranih ponuđača i proizvođača za borbenu eskadrilu.

"U Vladi niko i ne pomišlja na odustajanje od nabavke borbenih aviona", tvrde za "Večernji list" osobe uključene u nabavku te potvrđuju da su i tokom ljeta nastavljeni kontakti sa ponuđačima.

Nakon izbijanja krize u vezi s koronavirusom i zemljotresa u Zagrebu, na sjednici Vlade početkom aprila premijer Andrej Plenković objavio je odluku da se do daljnjeg odgađa proces nabavke borbenih aviona.

"To je jedina ispravna odluka u ovom trenutku, pismeno ćemo obavijestiti o promijenjenim datumima i zemlje uključene u konkurs", objasnio je. Određen je tako novi datum, početak septembra, a kasnije se saznalo da su odgodu zbog pandemije tražili SAD i Francuska.

U igri su bili novi američki F-16 Block 70, novi švedski Gripeni C/D, a od korištenih grčki, izraelski i norveški F-16, francuski Rafale i italijanski Eurofighteri.

U MORH-u potvrđuju da je tokom jula u Zagrebu boravila visoka vojna delegacija iz Francuske pa najavljuju kako će Francuska ići prema Hrvatskoj s vrlo ozbiljnom ponudom.

Interes Francuza i jeste gotovo najveća senzacija drugog hrvatskog konkursa, jer do sada ta zemlja nije pokazivala veći interes. Zašto je sada drugačije, postalo je jasno kada se u julu pred francuskim parlamentom pojavio dramatičan izvještaj o proizvodnji borbenih aviona Rafale, jer je proizvođač Dassault objavio kako im stižu otkazi narudžbi te spas i nade polažu u nove nabavke u Finskoj i Švicarskoj 2021.

U istom izvještaju spomenuta je i Hrvatska, koja je ocijenjena "perspektivnom", jer bi njoj prodali eskadrilu korištenih aviona Rafale. Francuzi još nikome nisu prodali polovne Rafale, pogotovo ne one koji su se pokazali efikasnim i koji su isprobani u ratnim uvjetima, pogotovo u Libiji, gdje su jedini napadali bez pratnje i zaštite lovaca. Dvomotorni Rafali su se, naime, pokazali sposobnima istodobno obavljati i zadatke bombardera i presretača.

Hrvatska je skoro do kraja bila dovela kupovinu izraelskih Baraka, sve dok Sjedinjene Američke Države, čiji je to izvorno avion (F-16), nisu povukle ručnu kočnicu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...