TAKAV ZLOČIN SE NE PAMTI: U brutalnom masakru pobijeno je više od 200 civila, srpski zločinci su im pucali u leđa, a onda učinili nešto još monstruoznije…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 21. Avg. 2020  21. Avg. 2020

  • 2

Na današnji dan 1992. godine počinjen je jedan od najbrutalnijih zločina u proteklom ratu.

Masakr na Korićanskim stijenama je monstruozan zločin nad grupom od najmanje 224 bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora koji se dogodio kao dio kampanje etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata koju su osmislile vrhovne, a izvele lokalne srpske vlasti u Bosanskoj krajini. Za posmrtnim ostacima njih oko 200 još se traga.

Spomenutog dana, srpski policajci izdvojili su više od 200 Prijedorčana iz prognaničkog konvoja na planini Vlašić na lokaciji Korićanskih stijena. Civilima je naređeno da stanu na rub provalije, a potom im je pucano u leđa. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci su nastavili bacati bombe i dodatno pucati kako niko ne bi preživio.

Ipak, nekoliko ih se spasilo ranijim skokom u provaliju, a oni su poslije svjedočili u Haškom tribunalu na suđenjima ratnim zločincima. Na svaku godišnjicu masakra baca se 250 ruža u provaliju. Ruže simboliziraju ubijene.

Civili su izvedeni iz konvoja kojim je protjerivano nesrpsko stanovništvo sa područja općine Prijedor.

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja “Prijedor ‘92”, potvrdio je da su svi ubijeni bili civili.

“Na ovom lokalitetu su pripadnici prijedorske policije, odnosno Interventnog voda prijedorske policije, strijeljali 224 bivša logoraša i civila koji su u akciji etničkog čišćenja Prijedora ugurani u taj isti konvoj. Dvanaest osoba je preživjelo masakr, 11 je osuđenih za ovaj zločin, četvorica su priznala krivicu”, rekao je Duratović.

On je dodao kako se nada da će “proces Korićanske stijene opet biti otvoren”.

“Ima dosta još izvršilaca koji žive u BiH, susjednim i drugim zemljama. Najveći krivci su planeri ovog zločina, članovi Kriznog štaba općine Prijedor iz tog vremena. Jako mnogo ljudi je učestvovalo u ovom zločinu, ne samo tih 11. Trebalo je protjerati ljude, dati kamione, bagere, mašine. Trebalo je ukloniti tijela, zna se da su učestvovali članovi tadašnje civilne zaštite i policije iz Skender-Vakufa”, kazao je Duratović.

Bivši prijedorski logoraš Fikret Alić izgubio je veliki broj članova porodice.

“Tu su ubijeni civili, mojih 30 rođaka, naših zetova, svi su dovedeni i ubijeni na najgori način”, rekao je Alić.

Za zločin na Korićanskim stijenama pred Haškim tribunalom krivicu je priznao Darko Mrđa, dok je pred Sudom BiH osuđeno više prijedorskih policajaca.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...