ALARMANTNO; ODLUKA STUPA NA SNAGU DANAS: Ovaj je kanton proglasio STANJE NESREĆE zbog širenja virusa

Razmatrat će se odluka o reduciranju, pa i ukidanju svadbenih, ali i svih drugih svečanosti koje su najveći izvor ne zaraze nego širenja zaraze koronavirusom.

  • Vijesti

  • 27. Avg. 2020  27. Avg. 2020

  • 0

Vlada Zapadnohercegovačkog kantona danas je, na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, donijela Odluku o proglašenju stanja nesreće na području ZHK prouzrokovane širenjem zarazne bolesti zbog koronavirusa (Covid-19).

Odluka stupa na snagu danas.

- Smisao proglašenja stanja opasnosti jeste da se svi potencijali i sve službe, od ministarstava, tijela uprave, lokalnih stožera do onih organizacija na području naše Županije s kojima Uprava civilne zaštite ima ugovor o zajedničkom djelovanju u slučaju potrebe spašavanja ljudi i materijalnih dobara, stave u funkciju - pojasnio je predsjednik Vlade ZHK Zdenko Ćosić.

Ministar zdravstva ZHK Tomislav Pejić informirao je prisutne o situaciji s brojem zaraženih u protekla 24 sata, kazavši kako u navedenom periodu ima 49 novooboljelih osoba, što znači da je 351 osoba na području ovog kantona zaražena koronavirusom.

- U protekla 24 sata imamo, također, 14 osoba koje su se oporavile, ali nemamo nijedan smrtni slučaj uzrokovan koronavirusom. U prethodnom periodu od 15 dana u prosjeku dnevno imamo 32 novooboljele osobe, imamo 43 testirane i negativne osobe, iz tog razloga je Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi predložio da se proglasi stanje prirodne nesreće kako bi se maksimalno mobilizirale sve institucije na području Županije koje su, što direktno, što indirektno, uključene u rad Stožera i provođenje svih mjera koje je Stožer predložio ili naredio u proteklom razdoblju - rekao je Pejić, piše "Oslobođenje".

Prosječna dob oboljelih je 30 godina, koji, rekao je Pejić, donose virus u svoje porodice, prenose ga na starije članove, što bi moglo dovesti do porasta broja oboljelih starijih osoba, a posljedično bi time bio opterećen cijeli zdravstveni sistem, posebno SKB Mostar, koji bi bio preopterećen brojem osoba čije stanje zahtijeva hospitalizaciju.

- Razmatrat će se odluka o reduciranju, pa i ukidanju svadbenih, ali i svih drugih svečanosti koje su najveći izvor ne zaraze nego širenja zaraze koronavirusom - rečeno je nakon sastanka Kriznog štaba ZHK.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...