ZLOGLASNI AKADEMIK BEĆKOVIĆ PRIJETI KRVOPROLIĆEM: “Posljednji čas je da se i u Crnoj Gori desi ono što se još nije desilo jedino u njoj”

Bećković je već ocijenio da zna ko će sigurno izgubiti na izborima 30. augusta.

  • Regija

  • 27. Avg. 2020  27. Avg. 2020

  • 4

Kontroverzni akademik i pjesnik, srpski nacionalista Matija Bećković, koji je u javnosti poznat po negiranju crnogorske nacije i države, napisao je u autorskom tekstu za tabloid "Kurir" da je posljednji čas da se promijeni vlast u Crnoj Gori ili će, u suprotnom, biti krvi.

Bećkoviću je, podsjećamo, u novembru 2018. godine, sa još trojicom srpskih intelektualaca (nacionalista) koji su trebali govoriti na manifestaciji povodom proslave podgoričke skupštine, zabranjen ulazak u Crnu Goru zbog "ugrožavanja nacionalne sigurnosti Crne Gore".

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po procjeni crnogorskih sigurnosnih službi, "opasnost po sigurnost države".

No, ako nije mogao u Crnu Goru, srpski nacionalista Bećković dobro je došao u to vrijeme u Banjoj Luci, gdje je promovisao knjigu Emira Nemanje Kusturice.

Šta je Bećković napisao u autorskom tekstu samo nekoliko dana prije izbora u Crnoj Gori, koji se održavaju 30. augusta?

- Posljednji čas je da se i u Crnoj Gori desi ono što se još nije desilo jedino u njoj. A to znači da se promijeni vlast koja nije promijenjena od 1945. godine. I to na izborima, što se nije desilo nikad. I da se sve obavi bez krvi. Najgore bi bilo da se podijele i pobiju i tako utvrde ko je bolji. Sadašnji duhovni apartheid i mir, takođe, ne rješavaju ništa - napisao je Bećković u autorskom tekstu koji je objavio tabloid "Kurir", poznat po propagandističkom izvještavanju protiv Crne Gore, prenosi "Pobjeda".

Kako tvrdi Bećković, glasačkim listićima se mogu odbraniti svetinje i svetinja Crne Gore, kročiti u 21. stoljeće i poraziti oni koji litije vide kao uvod u “Oluju“ i svom narodu kavaljerski nude prijevoz da ne ide pješice.

Bećković je već ocijenio da zna ko će sigurno izgubiti na izborima 30. augusta.

- S ove daljine čini se da je jedino sigurno da će vladajuća partija izgubiti. Ko god da pobijedi - ona neće. Istekao joj je rok upotrebe. Trči počasni krug. Nigdje nikad ta vrsta vladavine nije završila drukčije. Crna Gora je idealna za idealne izbore. Mogli bi svi glasati pred kamerama da sve bude vidno, čisto i jasno. Da bude slobodna, a ne zarobljena država. Nažalost, izgleda da je idealna i za sumnjive rabote, od kojih ne odustaju, iako ih svaki dan hvataju na djelu - zaključio je Bećković.

Bećković se prije dvije godine miješao i u izbore u Bosni i Hercegovini. Tada je pozvao građane Republike Srpske da u što većem broju izađu na izbore, "da glasaju za Republiku Srpsku“.

- Glasajte za one kojima vjerujete, glasajte za Republiku Srpsku i ne tražite pogače preko Republike Srpske - poručio je Bećković.

Srpski nacionalista Matija Bećković širi neistine o ugroženosti srpskog naroda u novonastalim državama nakon raspada bivše SFRJ, zalažući se ponovo za prekrajanje granica i stvaranje novog srpskog prostora, ali ovaj put uz pomoć SPC-a i ruske države.

Osim u Crnoj Gori, Bećković je zbog svojih nacionalističkih stajališta nepoželjan i u Vojvodini. Potkraj prošle godine, organizacija "Mlada Vojvodina" nalijepila je plakat sa natpisom "Matija, idi kući" povodom njegovog gostovanja u Novom Sadu.

Plakat u Novom Sadu kojim su mladi Vojvodine poslali poruku Matiji Bećkoviću

Međutim, dobrodošao je u Kusturicin "Andrićgrad", gdje je zajedno s ostalim istomišljenicima kad god se za to ukaže prilika. Uz ostale rusofile i srpske ekstremiste, Bećković kako u Višegradu na "nacionalističkim sijelima", tako i diljem Srbije ili kroz tamošnje medije propagira neostvarene ratne ciljeve srpske politike sa početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Jedan od njih je i davanje državnosti i secesija entiteta Republika Srpska iz Bosne i Hercegovine.

Podršku srpskim nacionalistima u ostvarivanju njihovih ciljeva svesrdno pruža i Rusija, kojoj svakako odgovara nestabilna situacija na ovom području, a upravo posljednja događanja, autolitije i poruke Amfilohija u Crnoj Gori su dio tog projekta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...