KORAK KA SMANJENJU OVISNOSTI O RUSKOM GASU: Prednacrt zakona o južnoj interkonekciji u FBiH bit će završen za tridesetak dana

Probleme na južnoj interkonekciji nam pravi Crna Gora, koja još nije dala saglasnost za formiranje zajedničke projektne kompanije s Albanijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a čije bi sjedište trebalo biti u Splitu.

  • Ekonomija

  • 27. Avg. 2020  27. Avg. 2020

  • 0

Piše: DARKO OMERAGIĆ

Bosna i Hercegovina će i sljedeće godine biti ovisna o ruskom gasu i rusko-ukrajinskim političkim odnosima, što je loša vijest. Dobra vijest je da je Rusija prošle godine produžila ugovor s Ukrajinom o transportu ruskog gasa preko Ukrajine do Mađarske, Srbije i BiH i da FBiH nastavlja s pripremama za gradnju južne interkonekcije.

Ovisnost o ruskom gasu koju u našu zemlju dolazi iz samo jednog pravca ne treba da brine samo bh.vlasti nego i Sarajlije koje se primarno griju na gas. Upravo zbog toga u planu je nekoliko alternativa za gas koji u BiH već decenijama dolazi isključivo iz Rusije i to preko Srbije. No, i dalje je problem što su ti pravci vrlo daleko od realizacije.

ALTERNATIVNI PRAVCI

Spas za našu zemlju koja i dalje nema alternativu za energetsku krizu je južna interkonekcija (IAP) kojom bi gas u BiH dolazio iz pravca Hrvatske i kroz BiH prolazeći u dužini od 160 kilometara na putanji Zagvozd-Posušje-Novi Travnik sa odvojkom za Mostar. Na Turski tok ne možemo još računati jer gasovod za ruski gas koji bi u tu zemlju dolazio zaobilazeći Ukrajinu još nije izgrađen. Probleme na južnoj interkonekciji nam pravi Crna Gora koja još nije dala saglasnost za formiranje zajedničke projektne kompanije sa Albanijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a čije bi sjedište trebalo biti u Splitu. Osim ovoga, daleko je i realizacija gasovoda TANAP kojim bi gas u našu zemlju dolazio iz Azerbejdžana (preko Crne Gore, Hrvatske) i južnom interkonekcijom do srednje Bosne i Sarajeva.

Slobodna Bosna je istražila do kada će BiH strahovati od toga da li ćemo ostati bez gasa ukoliko se ponovo zakuha na relaciji Rusija-Ukrajina-Evropska unija i da li je pandemija koronavirusa zaustavila značajne projekte kojima je cilj da BiH po prvi put u svojoj istoriji dobije makar jedan alternativni pravac snabdijevanje ovim važnim energentom.

Tokom pandemije koronavirusa urađen je idejni projekat za južnu interkonekciju, a u narednih 30-ak dana bi trebala biti finiširana i studija uticaja na okoliš.

„Rokovi su neznatno probijeni jer konsultanti za studiju uticaja na okoliš zbog COVID-a-19 nisu dobili odobrenje Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da pristupe lokacijama“, potvrdio nam je naš izvor u BH-Gasu.

I dok traje trakavica s alternativnim pravcem snabdijevanja bh. građani koji ovise o ruskom plinu mogu biti 100 posto sigurni da će ga imati do kraja godine. Pregovori o novim količinama gasa za 2021. godinu između BH-Gasa, odnosno Energoinvesta i Gazproma počinju tek u novembru. Ipak, za nadati se da početak nove godine neće donijeti dramu koju smo gledali prošle godine kada se do samog kraja godine nije znalo da li će Rusija i Ukrajina nastaviti saradnju, odnosno hoće li BiH uopšte imati plina.

CRNA GORA ODUGOVLAČI

Kako se američko-ruski odnosi i sankcije koje je Kongres SAD-a usvojio prema Sjevernom toku i Turskom toku prelamaju preko BiH najbolje se vidi na primjeru gasa.

BiH nema samo problem s alternativom snabdijevanja, nego i sa sigurnošću snabdijevanja. Srbija ne ulaže sredstva u gasovod koji ide prema granici sa BiH, a ne ulaže ih ni Republika Srpska u gasovod od Zvornika kroz taj entitet koji je star 40 godina. Taj gasovod može još raditi, ali je na njemu nemoguće raditi na projektovanim kapacitetima zato je južna interkonekcija bitna kako bi se osigurala sigurnost snabdijevanja.

alt

Mapa južne interkonekcije

„Ne znamo zašto Crna Gora odugovlači s davanjem saglasnosti za formiranje zajedničkog preduzeća. S bh. strane je sve urađeno, imamo novac i saglasnost za ugovor, Hrvatska i Albanija su svoje završili. Zbog činjenice da će sjedište zajedničkog preduzeća biti u Splitu tamošnja firma Plinacro je nekoliko puta slala pitanja Crnoj Gori zašto nema saglasnosti, ali ni oni nisu dobili njihov odgovor. Zapravo je odgovor iz Crne Gore bio „saglasni smo, ali stanite malo“, i tako nam prolazi vrijeme, a da ne znamo pravi razlog zastoja“, kazao nam je naš izvor u BH-Gasu.

Slobodna Bosna je saznala da je Prednacrt zakona o južnoj interkonekciji FBiH koji je pripremio Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH u završnoj fazi, a na sjednici Vlade FBiH bi se trebao naći za najkasnije 30-ak dana. Ovaj zakon će biti podloga za južnu interkonekciju. Istovremeno je, kako saznajemo, u pripremi promocija južne interkonekcije u lokalnim zajednicama koje će se snabdbijevati gasom iz tog pravca. Na promociji projekta zajedno će raditi BH-Gas i USAID.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...