VUČIĆ RASKRINKAN: Ovo je njegov najveći političko-medijski korupcionaški skandal...

Na Bledu je danas počeo 15. strateški forum, a slovenski mediji o Vučiću nisu izvijestili kao o ostalim liderima zemalja u regionu, već su akcent stavili na aktuelnosti u vezi s transakcijom novca iz kompanije "Telekom Srbija" vlasniku "Kurira" Igoru Žeželju za kupovinu tog medija, a sve se odigralo uz aminovanje Vučića.

  • Mini market

  • 31. Avg. 2020  31. Avg. 2020

  • 0

Dok se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi na Bledu i sa svojim političkim saveznicima razgovara o budućnosti Evrope, u njegovoj domovini odjekuju otkrića jednog od najvećih političko-medijskih korupcionaških skandala, piše slovenski portal "Necenzurisano" o aferi "Telekom - Žeželj - Kurir".

Na Bledu je danas počeo 15. strateški forum, a slovenski mediji o Vučiću nisu izvijestili kao o ostalim liderima zemalja u regionu, već su akcent stavili na aktuelnosti u vezi s transakcijom novca iz kompanije "Telekom Srbija" vlasniku "Kurira" Igoru Žeželju za kupovinu tog medija, a sve se odigralo uz aminovanje Vučića.

"Necenzurisano" napominje da Vučić i SNS kontrolišu sve aspekte života u Srbiji, kao i to da se Srbija sve više udaljava od demokratije i evropskih vrijednosti, iako Vučić najavljuje da bi Srbija u EU mogla do 2026. godine. Opozicija ga optužuje za korupciju, progon i nasilje nad neistomišljenicima, kao i za napade na novinare, navodi se u tekstu.

Tokom svog vremena na vlasti, potčinio je i obesmislio sve institucije koje bi vidio kao prijetnju, a u međuvremenu u Srbiji odjekuje najveća afera u historiji zemlje, čiji pipci dosežu najviše vrhove srbijanske politike, navodi slovenski medij.

Državna kompanija "Telekom" finansirala kupovinu tabloida

Vučić, mediji, sumnjivi poslovi, stotine miliona eura, medijski tajkuni, fudbal, borba za političku nadmoć, crna sredstva i izvlačenje novca iz državne kompanije. Ovim bismo riječima mogli sumirati aferu koja je odjeknula u Srbiji posljednjih dana, ističe se u tekstu i napominje da su, pored rukovodstva "Telekoma", glavni akteri Vučić i Igor Žeželj, koji se početkom prošle godine pojavio kao jedan od glavnih medijskih moćnika u Srbiji. Kupio je "Adria Media grupu" (AMG), najveću medijsku grupu na Balkanu, a s njom i tabloid "Kurir".

Prema posljednjim otkrićima srpskih medija, posao je u potpunosti finansirala državna firma "Telekom" po nalogu Vučićevog kabineta.

"Necenzurisano" napominje da su 15. oktobra 2018. Telekom Srbija i kompanija "Wireless Media", u vlasništvu Žeželja, sklopili ugovor o oglašavanju, vrijedan 37,9 miliona eura, što je, prema riječima srpske opozicije, paravan za ostale poslove. Na osnovu ovog ugovora, "Telekom Srbija" je do 5. novembra uplatio prvu ratu u iznosu od 9,95 miliona eura. Nekoliko sedmica kasnije, novac je završio na račun Žeželjeve kompanije "Mondo Inc", koja je s njim kupila "Kurir" i druge medije.

Napominje se, također, i nekadašnje rukovodstvo "Adria Media grupe", na čelu s Aleksandrom Rodićem, koji je dugo bio "u ljubavi" s vladajućom strankom, ali se sve promijenilo od trenutka kada je Rodić priznao da je učestvovao u "medijskom uljepšavanju" Vučićeve slike.

Promjena vlasnika stoga je bila samo pitanje vremena, a Vučić je kombinacijom sa Žeželjem dodatno učvrstio medijsku dominaciju u Srbiji, navodi "Necenzurisano".

"'Kurir' je drastično promijenio uređivačku politiku i od najvećeg kritičara režima, preko noći prešao u Vučićeve privatne novine", konstatuje se u tekstu.

Konačni cilj sporazuma između "Telekoma Srbija" i Žeželja je uspostavljanje dva nova televizijska programa, koja bi državna kompanija kupila za svoju kablovsku televiziju i doplatila Žeželju. To, pak, pojačava naznake da je Vučićev dugoročni plan uspostavljanje medijskog orkestra, koji će svirati po notama njegove stranke, tvrde mediji iz Slovenije.

Pod Vučićevim kišobranom su i Televizija Prva i B92

"Necenzurisano" podsjeća da u isto vrijeme kada je "Kurir" dobio novog vlasnika, odigrala se i prodaja televizijskih programa Prve televizije, O2 TV-a, Prve TV Crne Gore, Play radija, šest kablovskih programa i tri portala Prva.rs, O2tv.rs i također u regionu poznatog B92.net, koji se, kako pišu Slovenci, pozabavio evropskom poslanicom Tanjom Fajon, koja je žigosana kao briselski milioner, a portal ju je optužio i za antisemitizam.

"I u ovom slučaju novac za finansiranje kupovine obezbjeđuje "Telekom Srbija". Opozicija upozorava da je prije toga državna kompanija kupila kablovskog operatera "Kopernikus" od braće Milovanović za 195 miliona eura. Prema riječima stručnjaka, najmanje tri puta je preplaćen, a viškom novca braća Milovanović su potom finansirala kupovinu spomenutih televizija", kaže se u tekstu.

Također, Slovenci pišu o sukobu srpskih vlasti i "United Groupa", najveće telekomunikacione i medijske grupe u regionu, koju predvodi Dragan Šolak.

"Regionalna televizija N1, jedan od rijetkih kritičkih medija, pala je u nemilost Vučića, koji je N1 opisao kao "američku televiziju". Borba se, također, seli na polje prava za televizijske prijenose sportskih događaja. "Telekom Srbija" je uspostavio sportske kanale Arena Sport i dovodi u pitanje poziciju sportskih kanala Sport Klub, koji su dio "United Groupa". Nedavno je kupila prava na sljedeću sezonu Lige šampiona, kao i mečeve NBA košarkaške lige po visokim cijenama", zaključuje se u tekstu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...