TEGELTIJA U PROBLEMIMA: Dugačak niz primjedbi iz RS-a na Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH, najviše im smeta što nema punog naziva Republike Srpske…

Republika Srpska iznijela je niz primjedbi na Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu koji je stigao u parlamentarnu proceduru, a posebnu zamjerku imaju na to što u dokumentu na više mjesta piše “entiteti”, a ne Republika Srpska, odnosno Federacija Bosne i Hercegovine, te što su tabele nejasne.

  • Politika

  • 07. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 0

Dokument Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2019. godinu stigao je, kako piše u dopisu iz Vlade RS-a, nakon pola godine, bez prethodnog dostavljanja plana rada Vijeća ministara BiH.

- Tabele od 86. do 321. stranice nisu jasne i razumljive, što onemogućava razumijevanje dokumenta. Način na koji su napisane stranice 156 i 231, a tiču se zdravstva, nije prihvatljiv. Nije jasno šta je planirano, a šta realizovano, o kakvom se projektu radi, kao i o utrošku novca - piše u aktu koji je, radi pripreme naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja je zakazana za polovinu ovog mjeseca, stigao iz Vlade Republike Srpske, odnosno iz resora zdravlja i socijalne zaštite.

Dalje je naglašeno da je potrebno u kompletnom dokumentu pisati puna imena “Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, kao i svih institucija, organizacija i ustanova”.

- Kod korištenja riječi “entiteti” mora se napisati kako su u Ustavu Bosne i Hercegovine, Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine i Ustavu Republike Srpske definisani “entiteti” i njihove nadležnosti. Skraćenice je potrebno koristiti ujednačeno u kompletnom tekstu - stav je Vlade Republike Srpske.

- Podaci u tabeli moraju biti napisani jezikom srpskog naroda i ćiriličnim pismom, potrebno je pravilno pisati datume, raspone trajanja određenih planskih dokumenata ili projekata - istaknuto je u dokumentu koji je iz Banje Luke upućen u Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...