PANDEMIJA I EKONOMIJA: U prvih sedam mjeseci 2020. izvoz iz BiH manji za 15 posto u odnosu na lani...

U UIO-u BiH za “Slobodnu Bosnu” su rekli da se najveći pad izvoza desio u aprilu i maju, kada su mnoge firme bile zatvorene zbog pandemije virusa Covid-19.

  • Ekonomija

  • 07. Sep. 2020  07. Sep. 2020

  • 1

Pandemija izazvana koronavirusom daleko je značajniji događaj za domaću ekonomiju od velike finansijske krize iz 2008 - 2009. godine. Njezine posljedice bit će mnogo drastičnije, a prvi efekti već se osjete, naročito kod kompanija koje zavise od izvoza roba na inostrana tržišta.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), ostvareni izvoz u sedam mjeseci 2020. godine iznosio je 6.002.435.816,17 KM i manji je za oko 15 posto u odnosu na izvoz ostvaren u sedam mjeseci 2019., kada su privrednici iz BiH ukupno izvezli roba u vrijednosti od 7.064.445.843,06 KM.

U UIO-u BiH za “Slobodnu Bosnu” su rekli da se najveći pad izvoza desio u aprilu i maju, kada su mnoge firme bile zatvorene zbog pandemije virusa Covid-19.

Najveći izvoznici iz BiH u prvi šest mjeseci su: "ArcelorMittal" Zenica, "Alumina" Zvornik, ETF Stanari, GLOBAL ISPAT COKE INDUSTRY Ltd. Lukavac, SISECAM SODA Lukavac, IGMAN dd Konjic, PREVENT BH d.o.o. Visoko, "ELIN Motors Bosna" d.o.o. Tuzla, TT KABELI d.o.o. Široki Brijeg i BIMAL d.d. za proizvodnju ulja Brčko.

alt

(Podaci UIO-a BiH; 10 najvećih izvoznih kompanija u BiH u prvih šest mjeseci 2020. godine)

 U odnosu na prošlu godinu, neke kompanije su nestale iz prvih deset najvećih izvoznika, poput "Aluminija" iz Mostara.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...