OŠTRO UPOZORENJE IZ SREBRENICE; KO I KAKO SPREMA IZBORNU PREVARU: Evo zašto su korišteni podaci Bošnjaka…

Ahmetović se pribojava da je riječ o većem broju zloupotreba i da su već tražili reakciju CIK-a.

  • Mini market

  • 10. Sep. 2020  10. Sep. 2020

  • 0

Predsjednik Izbornog štaba inicijative "Moja adresa: Srebrenica" Sadik Ahmetović upozorio je u izjavi za Klix.ba da su podaci Bošnjaka korišteni za registraciju poštom lažnih glasača iz Srbije.

"U posljednjih nekoliko dana javljaju nam se Bošnjaci iz Srebrenice da su prevareni i da im je neko zloupotrijebio kućne dokumente. Provjerom na stranici Centralne izborne komisije (CIK) uvidjeli su da se njihova imena nalaze na biračkim mjestima s adresama u Srbiji. Riječ je o krađi identiteta i djelima koja se mogu podvesti kao krivična djela izborne prevare", rekao je.

Kako je kazao, provjerama je utvrđeno da je neko Bošnjake iz Srebrenice prijavio da glasaju poštom iz Srbije.

Ahmetović se pribojava da je riječ o većem broju zloupotreba i da su već tražili reakciju CIK-a.

"Mi smo danas na pres-konferenciji predočili dokaze nekoliko zloupotreba, a procjenjujemo da ih ima na desetine. Stoga smo se obratili CIK-u kao jedinoj instituciji koja je nadležna za registraciju birača putem pošte i od iste tražimo da, zajedno s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, SIPA-om i drugim institucijama, poduzme radnje i ne dozvoli izbornu prevaru u Srebrenici te da svojim nečinjenjem ne dovede legalnost i legitimitet izbornog procesa u Srebrenici u pitanje", naglasio je.

Poručio je da probosanske stranke insistiraju samo na fer i korektnim izborima i da će sve učiniti da oni budu takvi. Tvrdi da su dokaze o ovim navodima predali nadležnim institucijama.

"Sve dokaze o ovim zloupotrebama ličnih dokumenata Bošnjaka u Srebrenici dostavili smo Tužilaštvu, SIPA-i i OSCE-u. Od njih tražimo da se odmah uključe u rasvjetljavanje ovih nepravilnosti i da izborni proces uvedu u zakonski okvir, jer su zato odgovorni i nadležni", potcrtao je.

Izjavio je da probosanske stranke traže od institucija i nevladinih organizacija da ih podrže u zahtijevanju legitimiteta izbora.

"Pozivam sve Srebreničane da provjere na stranici CIK-a svoje biračko mjesto i da, ukoliko je došlo do zloupotrebe, obavijeste Izborni štab 'Moja adresa: Srebrenica", rekao je Sadik Ahmetović za Klix.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...