ZAŠTO JE SMIJENJEN "EVROPSKI MUFTIJA" OSMAN KOZLIĆ: Godinama se znalo da na vakufskoj imovini u Banjoj Luci "legalno" niču zgrade, hoteli i poslovni prostori i da je neko na tome uzeo velike pare...

Osman ef. Kozlić bio je muftija u Banjoj Luci četiri godine, od 2014. do 2018., kada je najprije premješten za glavnog imama u Njemačkoj, a nešto kasnije i za prvog muftiju novoosnovanog Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u zapadnoj Evropi.

  • Mini market

  • 11. Sep. 2020  12. Sep. 2020

  • 1

Odluka Huseina ef.Kavazovića, reisu-ul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini,  da smijeni ("razriješi") Osmana ef. Kozlića, muftiju IZ BiH za Evropu, iako je primljena sa iznenađenjem, ipak, nije bila neočekivana. U obrazoženju ove odluke rečeno je da je ona "donesena nakon što su članovi Rijaseta i Vijeća muftija prihvatilo  izvještaje komisije koja je izvršila pregled stanja vakufske imovine u Banjoj Luci, kao i financijski izvještaj u vezi sa navedenim procesima transormacije vakufa".

Iz tih izvještaja, piše dalje u saopćenju, "Reisu-ul-ulema je ocijenio da ...postoje ozbiljni propusti u radu Osmana ef.Kozlića na mjestu banjalučkog muftije", koji su "uzrokovali ozbiljnu materijalnu  štetu imovini Islamske zajednice u Banjoj Luci što je opredijelilo reisu-ul-ulemu da donese odluku o razrješenju".

NI KOMUNISTI, NI KARADŽIĆ...

Osman ef. Kozlić bio je muftija u Banjoj Luci četiri godine, 2014-2018 godine, kada je najprije premješten za glavnog imama u Njemačkoj, a nešto kasnije i za prvog muftiju novoosnovanog Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u zapadnoj Evropi".

Iako je četvorogodišnji mandat muftije Kozlića u Banjoj Luci  obilježen konačnim otvaranjem  Ferhad-pašine džamije, kao i postavljanje kamena-temeljca za obnovu Arnaudije, cijelo to vrijeme su stizali ozbiljni protesti i optužbe dijela muslimanskih vjernika koji su ukazivali na  nezakonito, ili barem netransparentno  krčmljenje vakufske  imovine.

Tako je u jednom anonimnom pismu koje je nastalo u vrijeme neposredno po preuzimanju dužnosti muftije od strane Osmana Kozića postavljeno pitanje ko je dao saglasnost za rušenje jedne kuće u banjalučkom naselju "Ciganluk" koja je bila vlasništvo Vakufa IZ BiH. Ubrzo nakon rušenja na tom je zemljštu izgrađeno luksuzni stambeno-poslovni kompleks.

"Ono što jeste nepoznanica za javnost, posebno nas iz IZ Banjaluke jeste da li je onaj ko je srušio tu kuću konsultirao Medžlis IZ Banja Luka kao vlasnika objekta? Ako jeste, da li je i kome platio odštetu? I u kojem iznosu?!

Na ova pitanja nikada nije odgovorio ni muftija Kozlić, ni bilo ko drugi.

Zbog očitog kršenja zakona i krčmljna vakufske imovine u Banjaluci je 2017.godine osnovano Udruženje za zaštitu vakufske imovine u Banja Luci" koje je nastavilo obavještavati javnost o tim anomalijama. Kako pišu njegovi osnivači: "Na žalost, povod za osnivanje našeg udruženja ovoga puta nije otimačina vakufske imovine od strane komunista, niti sljedbenika Radovana Karadžića, nego su povod bili pojedinci koji djeluju u organima IZ Bana Luka, ili Muftijstva banalučkog i za koje smatramo da im nije mjestu IZ BIH".

Ovo je Udruženje 2017.godine obavijestilo javnost " da je vakuf Hadži babine džamije u banjalučkog naselju Hiseta definitivno prodat izvjesnom Brani Jankoviću, na kojem on, nakon što je preoran harem i kosti banjalučkih merhuma sklonjene na drugu lokaciju gradi stambeno-poslovni objekat i ništa više, ni manje. Znači,neće se graditi najavljeni Školski centar koji će biti u vlasništvu Islamske zajendice."

SAMO SMJENA, ILI I KAZNENA ODGOVORNOST?

Ovo Udruženje je stoga ponovo pozvalo sve institucije Islamske zajednice da interveniraju prema Medžlisu islamske zajednice u Banja Luci u Muftijstvu vezano za slučaj prodaje vakufa Hadži-banbine džamije privatnom licu, jer su se uvidom u katastar uvjerili da je pomenuti Brane Janković  novi vlasnik te parcele. Članovi Udruženja su zatražili i da se utvrdi odgovornost onih (Vakufske Direkcije i Muftijstva) koji su tvrdili da će se na toj lokaciji graditi Školski centar".

Na brojne ovakve i slične optužbe, prije mjesec dana se oglasio Medžlis Islamske zajednice Banjaluka koje je u saopćenju obavijestilo javnost da "prema rezultatima provedenih provjera jesu postojali pokušaji uzurpacije imovine islamske zajednice od trećih lica, konkretno firme Sinex u s njom povezanih kompanija".

Medžlis IZ Banja Luka je najavio da se s tim u vezi vode istrage i pokreću sudski sporovi "koji će rasvijetliti sve okolnosti, kao i odogovornost svih pojedinaca u Islamskoj zajednici i izvan nje".

Prema pravnim aktima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini raspolaganje cjelokupnom vakufskom imovinom u nadležnosti je Vakufske direkcije, koja prema izvorima portala "Slobodna Bosna" nije bila konsultirana u ovim i drugim slučajevima rasprodaje imovine na području Banjalučkog muftijstva. Hoće li se ovaj slučaj okončati smjenom muftije Osmana ef. Kozlića, ili će uslijediti krivične prijave i sudski epilog brojnih malverzacija na koje se ukazivalo godinama, kako je prošlog mjeseca najavio Medžlis IZ Banja Luka, javnost bi trebala uskoro saznati. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...