"SLOBODNA BOSNA" DOZNAJE: Čampara napustio stranačko Predsjedništvo ali ostaje u SDA!

Član Predsjedništva SDA, Aljoša Čampara, odlučio je povući se iz aktuelnog Predsjendišrva SDA, ali i dalje ostaje član vodeće bošnjačke partije, doznaje "Slobodna Bosna" iz pouzdanih izvora.

  • Politika

  • 13. Sep. 2020  13. Sep. 2020

  • 3

Prema pouzdanim saznanjima "Slobodne Bosne, Čampara se odlučio distancirati od aktuelnog vođstva stranke, no sasvim izvjesno neće prelaziti u drugu partiju kao što se neko vrijeme javno nagađa, nego će ostati član SDA "do daljnjeg" i obavljati dužnosti koje su mu povjerene nakon parlamentarnih izbora 2018. godine, kada je izabran za kantonalnog zastupnika. 

Prema saznanjima "Slobodne Bosne", Čampara nije jedini nezadovoljnik u aktuelnom Predsjedništvu SDA. Još najmanje pet članova aktuelnog rukovodstva ne slažu se sa trenutnom politikom vodeće bošnjačke stranke, ali svoje nezadovoljstvo nerado iznose u javnosti, pokušavajući se za svoje ciljeve izboriti na sjednicama stranačkog Predsjedništva. 

U nekim zemljama i njihovim većim strankama postoje legalizirane frakcije koje imaju svoje predstavnike u stranačkim vodstvima, ali to kod nas ni u jednoj partiji nije zaživjelo. Upravo suprotno, svaka ozbiljnija unutarstranačka svađa, završavala se tako da su poraženi odlazili u neku drug partiju ili su pak osnovali vlastite političke projekte. 

Koliko će Aljoša Čampara ostati član SDA pitanje je koje će se vjerovatno razriješiti na narednom stranačkom Kongresu, koji bi se trebao održati 2022. godine, kada će se birati i novo stranačko rukovodstvo. 

Čampara će do narednog stranačkog kongresa ostati član SDA, ali kao kantonalni zastupnik neće nužno slijediti upute stranačke Centrale.

Podsjećamo, Čampara je u aktuelno Predsjedništvo SDA izabran naknadno, na sjednici Glavnog odbora, kada je dobio ubjedljivo najveći broj glasova. 

Čampara je na Facebooku danas jasno naznačio da se povlači iz Predsjedništva SDA, a to ne znači i njegovo povlačenje iz stranačkog članstva.

U obrazloženju ostavke, Čampara je naveo:

''Svjedoci smo ignorirajućeg odnosa centralnih organa SDA prema unutarstranačkim izbornim rezultatima koju su suprotni Statutu i izbornim pravilima, kao i procesima koji ne vode prema općem napretku i koji značajno narušavaju integritet i autoritet SDA. Ovo su činjenice kojih nisam svjestan samo ja, nego, budite uvjereni, i brojni drugi članovi Predsjedništva, Glavnog odbora, kao i članstvo i simpatizeri. Ovu ostavku dajem, pored spomenutog, i zbog činjenice da se unutar SDA već izvijesno vrijeme dešava jedan atrofirajući proces prema kojem se podobnost i poltronstvo protežiraju nad strukom, ličnim dignitetom, slobodom mišljenja i govora, uz neizostavno sataniziranje onih koji otvoreno govore i podastiru relevantne argumente kao dokaze za evidentne nepravilnosti".

Čampara je napisao da se vrhunac svega dogodio krajem februara ove godine kada je u javnost dospio snimak koji je do najsitnijih detalja prikazao porazno stanje u našoj SDA. Najveća političko-koruptivna afera, koja je dobila ime po njenom glavnom akteru „Asim“, i koju je kao takvu okarakterisala šokirana javnost, a ne ja, ni nakon šest mjeseci nije dobila svoj konačni epilog zbog čega sam duboko razočaran, ali i dodatno uvjeren u ovakvu odluku. Još je poraznija činjenica da su akteri ove afere, suprotno razumu i pravu, nagrađeni određenim imenovanjima i pozicijama, a oni koji su, kao izraz društvene i stranačke odgovornosti, prijavili aferu u nastojanju da se locira i u skladu sa procedurom odstrani maligni dio stranačkog organizma,predstavljani kao disedenti i protivnici unutarstranačkih interesa'', naveo je Čampara..

''Pokušavao sam s pozicije člana Predsjedništva SDA ispravljati devijacije unutar stranke insistirajući na javno proklamovanim kongresnim ciljevima, ali moji pokušaji su nažalost, bili uzaludni, a moja nastojanja nerijetko, putem stranačkih medija i iz rukovodstva stranke naručenih tekstova, pogrešno interpretirana i spinovana.

Kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo sam, unutar kluba dobronamjerno i stručno, a na sjednicama Skupštine kontinuirano i meritorno prezentirao kongresne ciljeve i izborne poruke SDA, preventivno upozoravao na nepotistička imenovanja, od trenutka kada su za ministre predloženi kompromitovani kadrovi, pa do posljednjih retrogradnih i nelogičnih aktivnosti u cilju izmjene i prilagođavanja Statuta javnih preduzeća za potrebe imenovanja podobnih kadrova. Davao sam do znanja da je to institucionalna korupcija najvišeg reda, ali sva moja upozorenja i svi moji pozivi da se odustane od takvih nemoralnih odluka zbog kojih SDA gubi autoritet među građanima, su ostali bez rezultata. Svi smo tome svjedočili i svi smo toga bili svjesni u Predsjedništvu stranke, ali se šutilo.

Ja, zbog svega navedenog, ne mogu da šutim, a od danas ni da budem u bilo kakvom stranačkom organu. Ostavku na mjesto člana Predsjedništva SDA shvatam kao svoju ljudsku i moralnu obavezu, a posebno nakon posljednjeg brutalnog sataniziranja mojih prvih saradnika, te udara na moju čast i porodicu, a sve u režiji Osmana Mehmedagića Osmice direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.


loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...