SPREMAJU LI SE VELIKE ZLOUPOTREBE GLASANJA PUTEM POŠTE: Krađa identiteta je prvi korak…

Uhodan sistem zloupotreba glasanja putem pošte, ponovo je uoči Lokalnih izbora 2020. godine vaskrsao kao najveća prijetnja demokratiji u Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 15. Sep. 2020  15. Sep. 2020

  • 3

  Žilavost tradicije manipulacija i prevara, koje su decenijama usavršavane, nikome ne omogućava da spokojno uđe u izborni proces, bez obzira na to što izborom novih članova Centralne izborne komisije BiH nijedna stranka nema većinu u toj instituciji. Najviše se strahuje od glasanja putem pošte. Političke stranke, mahom vladajuće, koje mogu isfinansirati aktivnosti na terenu, dobro su izverzirane u vršenju malverzacija, što zbog manjkavosti sistema, što zbog traženja modaliteta kako da se prilagode okolnostima i zaobiđu zakonitosti.

Uhodan sistem zloupotreba glasanja putem pošte, o čemu je Klix.ba u više navrata pisao prije Općih izbora 2018. godine, ponovo je uoči Lokalnih izbora 2020. godine vaskrsao kao najveća prijetnja demokratiji u Bosni i Hercegovini.

Najčešći slučajevi duplih ili fiktivnih prijava


Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, upozorio je za Klix.ba da je najčešći slučaj izbornih prevara da imaju duple ili fiktivne prijave ljudi koji ostvaruju svoja izborna prava, a nemaju veze s izborima.

"U prometu su lični dokumenti građana, kojima pristup imaju neke službe, privatne ili pravne osobe. Veliki broj kopiranih ličnih dokumenata je u posjedu političkih stranaka i te stranke onda, uz ispunjen obrazac i kopiju dokumenta, fiktivno prijave osobe da glasaju van BiH", kazao je Bakalar za Klix.ba.


Na meti su najčešće osobe koje ne ostvaruju svoja biračka prava, bez obzira na to da li se fizički nalaze u BiH ili van BiH.

"Pošto osobna iskaznica sadrži ime i prezime i javni matični broj, a ne druge podatke kao što su adresa ili ime oca, zapazili smo da prijavitelji često na pogađanje napišu ime oca. Tako se npr. poklapaju svi podaci osim imena oca. To je način kako mi eventualno možemo otkriti zloupotrebu", rekao je Bakalar.

Dodaje da se postavlja pitanje kako su i u kojoj mjeri političke stranke došle do osobnih iskaznica, kopija podataka građana BiH koji imaju pravo da se prijave, ali to nisu uradili sami, već je to neko uradio umjesto njih.

"Mi prvo radimo unos svih prijava. Bit će ih više od 20 hiljada. Neposredno pred istek smo zatrpani velikim brojem prijava. To se radi ciljano da bi nas zatrpali dok radimo unos. Imamo neke trendove o kojima ne bih govorio dok se kompletna stvar ne upotpuni", istakao je predsjednik CIK-a.

Napominje da uposlenici CIK-a BiH imaju mogućnost da kontaktiraju ljude i provjere da li su se prijavljivali te da najčešće niko nema pojma o čemu je riječ, što je očit pokazatelj da se vrše zloupotrebe.

"Sve pojave i pokazatelje ćemo poslati nadležnim agencijama. Očekujemo promptnu reakciju svih institucija BiH. Ukoliko samo nekoliko osoba bude detektirano, privedeno i procesuirano zbog izbornih prevara, sama poruka prema javnosti bi bila dobra."

Stotine slučajeva zloupotrebe za glasanje putem pošte: Građani CIK-u "otvorili oči"

Nadalje navodi da CIK BiH mora imati kompletan spisak da bi napravio presjek pokušaja izbornih prevara.

"Potrudit ćemo se da unos podataka završimo u roku. Šta ćemo sve zapaziti, to ćemo tek vidjeti. Ovjerit ćemo prijave koje su čiste. Već imamo neke trendove koji ukazuju na zloupotrebe, ali o detaljima ne bih govorio", zaključio je predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar.

Glasanje putem pošte može biti kompromitovano

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke, smatra da glasanje putem pošte za ove izbore može biti u potpunosti kompromitovano budući da ima ozbiljnih sumnji da se pripremaju velike zloupotrebe ovog načina glasnja.

"To nije naše uvjerenje samo zbog enormnog broja prijavljenih za glasanje putem pošte, 125 hiljada u odnosu na 50 hiljada za prošle lokalne izbore. To jeste važan indikator koji govori o namjeri nekih pojedinaca, stranaka i institucija da iskoriste ovaj sistem i mijenjaju volju birača", kazao je Šarović za Klix.ba.
 Najavio je da će Centralnoj izbornoj komisiji ovih dana dostaviti prigovore zasnovane na ozbiljnim sumnjama i naveo kako je neophodno da se uključe sve nadležne institucije, naročito SIPA, kako bi se počinioci identifikovali i priveli pravdi.

"Došli smo do saznanja da se krade identitet građana. Utvrdilo smo da neki od građana koji su prijavljeni i žive u Njemačkoj, ali su državljani BiH, glasaju u jednoj od susjednih zemalja. To je klasična krađa identiteta. O svakom primjeru ćemo obavijestiti nadležne institucije", rekao je Šarović.

Napominje kako njihov napor neće biti dovoljan ukoliko se ne uključe CIK i sve druge nadležne institucije BiH.

"Bitno je da onaj ko želi da manipuliše prije svega treba da dođe do identifikacionih dokumenata građana, lične karte, matičnog broja. Do toga se može doći na više načina, iz institucija, banaka... Kada dođe do tih podataka, onda on može nastaviti manipulaciju."

Bh. dijaspora glavna ciljna skupina za zloupotrebe na izborima, CIK nema odgovor


Problem je, prema njegovim riječima, što građane za koje zna da rade u nekoj od susjednih zemalja ili zemalja Evropske unije, prijavljuju na druge adrese.

"Spirala zloupotreba i krivičnih djela se nastavlja. Oni koji se s tim bave znaju kako to funkcioniše. To je korišteno i prije. Sada je to mnogo masovnije. Zbog toga smo reagovali na ovaj način... Usmjeravamo svoju pažnju na SNSD, njihove satelite i pojedince", zaključio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...