ONI DRŽE EKONOMIJU SVIJETA: Ovo je deset zemalja s najvećim BDP-om po stanovniku

Prema podacima MMF-a Afrika je izuzetno siromašan kontinent. Najbogatiji u ovom dijelu svijeta su Sejšeli (33,1 hiljada dolara) i Mauricijus (26,5 hiljada dolara).

  • Ekonomija

  • 16. Sep. 2020  

  • 0

Jeste li se ikada zapitali zašto u nekim državama pola litra piva možete kupiti za malo novca, dok je u drugim zemljama papreno skupo. Jedan od razloga jeste i različit standard u ovim zemljama. Na svijetu postoje četiri države s BDP-om koji je po stanovniku iznad 100 hiljada američkih dolara.

 To su Katar (138,9 hiljada dolara), Makao (113,4 hiljada dolara), Luksemburg (112 hiljada dolara) i Singapur (105,7 hiljada dolara).
Slijede ih Irska (87.000 dolara), Bruneji (85.000 dolara), Norveška (79,6 hiljada dolara), Ujedinjeni Arapski Emirati (70,4 hiljada dolara), Kuvajt (67,9 hiljada dolara) i Švicarska (67,6 hiljada dolara), piše Klix.

Dva puta godišnje MMF objavljuje podatke o ekonomskoj snazi svjetskih država, a bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku je ključna statistika. Naime, ovaj fond rangira zemlje prema njihovom BDP-u temeljenom na paritetu kupovne moći.

U skladu s tim najbogatije države na svijetu obično imaju malo stanovnika. Zbog toga Kina, Indija, Japan pa ni Sjedinjene Države nisu među prvih deset najbogatijih zemalja.

Prema podacima MMF-a Afrika je izuzetno siromašan kontinent. Najbogatiji u ovom dijelu svijeta su Sejšeli (33,1 hiljada dolara) i Mauricijus (26,5 hiljada dolara).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...