OVO MORA DA PUNO BOLI: Pogledajte kako je dramaturg Almir Imširević "razapeo" migranta Muharema Bazdulja

"Dvadesetak zadnjih godina", kaže Muharem, "niko nije ovako medijski razapinjan".

  • Kultura

  • 16. Sep. 2020  16. Sep. 2020

  • 3

Prijatelji, Bosanci, zemljaci... Evo, čitam, početkom septembra objavio Muharem Bazdulj na portalu PREOKRET tekst pod naslovom “Driton, Ajdemi Popuši”. Neduhovitost, u odbranu Muharemovu, pripisujem nekreativnosti urednika, te nastavljam sa čitanjem. O izborima u Crnoj Gori znam malo, pa odlučih da učim od onih koji znaju... sve... o svemu. 

Već u prvoj rečenici Bazdulj je oduševljeniji opozicijom nego onomad sarajevskim koncertom U2. “Ti ljudi”, trvdi Muharem “dosad nisu napravili ni jedan pogrešan korak.” Kako mu je posao baviti se mukama svijeta, biti zagledan u budućnost dunjaluka, i davati mudre savjete, Muharem nalazi vremena tek da se pozabavi najvažnijom osobom crnogorskih dešavanja - Dritanom Abazovićem.

Ogolio se Muharem, pokazao da je samo čovjek, od krvi i mesa, pa sa do sada neviđenom količinom empatije govori o prijatelju, političaru, intelektualcu... Zgrožen je on “neviđenim medijskim pritiskom” koji se (danima, satima...) provodi nad Dritanom i njegovom porodicom.

Dvadesetak zadnjih godina, kaže Muharem, niko nije ovako medijski razapinjan. (Meni, da budem iskren, na um pada bar njih desetak, razapinjanih, ponižavanih, tučenih, ubijenih...Među njima i žena, i mladih ljudi...Al’ ako Muharem kaže - ko sam ja da mu se suprostavljam?!) Dritana Abazovića, zgrožen je Bazdulj, napadaju njegovi bivši profesori (imena im M.B.

Profesionalac ne spominje), te naglašava kako oni, ti i takvi, “iz druge države i drugog konteksta pokušavaju mu objasniti kako oni bolje od njega znaju šta je za njegovu zemlju i njegove zemljake bolje”. Pametan čovjek se mora složiti sa Muharemom. Nema ih puno na ovom svijetu, u ovoj regiji, koji bolje od njega znaju šta je “druga zemlja” i “drugi kontekst”, zar ne? On se, evo ima par decenija, drži tog pravila i ne barće u tuđe, jer ništa njemu nije - tuđe. Bosna, Srbija, Crna Gora, Amerika, Rusija, sve su to tek “proklete avlije” u kojima se igra travnički genije, književnik, prevodilac, analitičar, drug, čovjek i sin Nurin. Nema on vremena za trivijalnosti, ali dobro zna da napad na Dritana, kada je u pitanju “srpska javnost”, dolazi iz pravca - Twittera.

“Uticajni tviteraši”, uči nas Muharem, koji “o unutrašnjoj politici u Crnoj Gori ne znaju ništa izuzev najordirarnijih simplifikacija prema kojima je Milo Đukanović “Mojsije”...dok je opozicija gomila polupismenih seljaka i nacionalista...” I tako, pasus se odužio, a Muharem mudro tabiri tvitove protiv Dritana, a strijele bivaju odapete iz “Sarajeva, Podgorice, Zagreba i Prištine”. Ipak, najstrašnijom uvredom i napadom na lik i djelo Dritana Abazovića, Muharem prepoznaje u tvitu Slaviše Lekića, “online gerilca”, koji crnogorskog opozicionara naziva - DRITON!

Da bi dokazao svoju tvrdnju sa početka teksta, kako je ovo jedan od najgorih medijskih linčeva u proteklih dvadeset godina, Bazdulj proziva i Vesnu Pešić. Ona, naime, Dritanovo ime piše ispravno, ali mu prezime prepravlja u - Abrazović!? (Abraševići mogu da odahnu.) Potom Muharem piše o “imaginarijumu”, “serklu”, a sjećanje ga vodi, gdje drugo, nego u - drugu zemlju i drugi kontekst. Prisjeća se on “zaboravljenog slučaja” kada su hrvatski mediji, nakon što je bosanski reditelj osvojio Oskara za “Ničiju zemlju”, Danisa Tanovića “po pravilu zvali - Denis”.

Na tom mjestu, nesiguran u tačan odgovor, Bazdulj traži “pomoć prijatelja”, pa se poziva na davno pisani tekst Ozrena Kebe (iz druge zemlje i drugog konteksta?). Proziva Muharem nacionaliste, a kako bolje “običnom čitaocu” pojasniti i približiti tu mutnu sliku nego uvođenjem Hrvata u priču? I, čini se, nije jasno autoru u kom pravcu bi trebao ići tekst, preko kojih državnih granica, pa ostatak pisanja mrljavi i priču privodi kraju na potpuno nelogičnom mjestu, bez pravog zaključka, pitanja... 

“Prijatelji, Crnogorci, zemljaci...Dritan Abazović je častan čovjek!” čita se iz Muharemovog rukopisa, a pažljivi čitalac, korisnik društvenih mreža, povremeni tviteraš, na zajedničkim fotkama Bazdulja, Abazovića i Miroljuba Petrovića, prepoznaje dobro skrivenu “logiku”. Voli Muharem Bazdulj biti uz “pobjednike”, mangupe, talentovane buntovnike.

Prija njemu društvo Emira Kusturice, baš kao što potonjem prijaju Maradona, Dodik i Vučić. Za one koji ne prate društvene mreže, valja podsjetiti, Kusturica je onaj lik što je u “skoro zaboravljenom slučaju”, nakon što je njen film nagrađen u Berlinu, bosanskohercegovačku rediteljicu Jasmilu Žbanić nazivao - Jaslinom. (Legend kaže da su neki zli Hrvati gledali taj Emirov intervju i bili - inspirirani.)I da ponovim, o Crnoj Gori znam malo, u politiku se ne bakćem, ali sam posve siguran da sam Muharema i Dritana vidio u filmu “Sjećaš li se, Doli Bel”. 

Oni su ona dva jarana Dine Zolja, jedan ima štaku, drugi voli zapjevati i slagati, ali najviše vole - biti u društvu glavnog mangupa, lokalnog kavgadžije i makroa. Šintor je njihov uzor, veliki brat o kojem sanjaju cijeli život, muškarac kojem se dive zbog njegove snage i nemanja straha. A njihove ambicije ne idu daleko; oni sanjaju moć i strahopoštovanje. I besplatan sex. Zažmirite. Da vas podsjetim.

Dino Zolj stoji na kiši, a “najbolji jarani” mu, bez trunke žaljenja i empatije, slušaju Šinotorovu naredbu, penju se na tavan i siluju Doli Bel. Ne osjećaju ništa osim - zujanja u ušima.“Plačeš, pičko?”, pita sretna crnogorska opozicija. 

P.S. Gospođa Nura neka mi oprosti što joj ime stavih u naslov. Brut nije iz moje zemlje, a ni iz ovog konteksta...     

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...