MILIJARDER ISPUNIO SVOJU ŽIVOTNU ŽELJU: Želio je da umre siromašan, konačno se riješio svog novca...

"Mnogo smo naučili. Možda bismo nešto uradili drugačije, ali sam veoma zadovoljan. Osjećam se veoma dobro što sam završio svoju misiju, i zahvaljujem se svima koji su bili sa mnom na tom putovanju", rekao je Fines za "Forbes".

  • Šareni svijet

  • 17. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 0

Bivši milijarder ispunio je svoju životnu ambiciju da napusti ovaj svijet bez "prebijene pare", i mada sudnji dan još nije došao budući da je Čarls Čak Finej u aprilu napunio 89 godina, htio je da se "osigura na vrijeme".

On je poklonio svoje bogatstvo vrijedno 8 milijardi dolara. Finej je suosnivač maloprodajne kompanije aerodroma "Duty Free Shoppers", a nakon što je predao sav svoj novac, kaže da ne može biti srećniji.

Kompaniju je stvorio 1960. godine sa prijateljem, ali motivacija mu je oduvijek bila da novac da u dobrotvorne svrhe - i to je i učinio.

Ovaj filantrop iz Amerike, irskog porijekla, dao je 8 milijardi dolara dobrotvornim organizacijama, univerzitetima i fondacijama. Osnovao je organizaciju pod nazivom "Atlantic Philanthropies". Prema onome što piše na sajtu, donacije su usmjerene na zdravstvene, socijalne i politički liberalne ciljeve javne politike u Australiji, Bermudima, Irskoj, Južnoj Africi, Sjedinjenim Državama i Vijetnamu.

Finej je u javnosti poznat i kao "Džemjs Bond u svijetu filantropije". Organizaciju "Atlantic Philanthropies" je pokrenuo pre 36 godina, a onda je značajno pomogla uspostavljanju mira u Sjevernoj Irskoj, kao i modernizaciji zdravstvenog sistema u Vijetnamu.

"Mnogo smo naučili. Možda bismo nešto uradili drugačije, ali sam veoma zadovoljan. Osjećam se veoma dobro što sam završio svoju misiju, i zahvaljujem se svima koji su bili sa mnom na tom putovanju", rekao je Fines za "Forbes".

Njegov kolega Voren Bafet istakao je:

"Čak je postavio kamen temeljac u smislu inspiracije za davanje obećanja. On je model za sve nas. Trebalo bi mi 12 godina nakon moje smrti da uradim ono što on radi za svoga života".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...