OGLASIO SE KRIZNI ŠTAB FBiH: I nije baš najbolje, OD SUTRA NOVA NAREDBA…

Novom naredbom opće mjere iz ranije naredbe produžene su za narednih 14 dana, a naredba je, uz mjere koje se primjenjuju u drugim obrazovnim ustanovama i u školama, proširena dijelom koji se tiče visokog obrazovanja.

  • Vijesti

  • 18. Sep. 2020  18. Sep. 2020

  • 0

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je kompletnu epidemiološku situaciju u vezi s Covidom-19 u Federaciji BiH i donio novu naredbu i preporuke koje će se primjenjivati od subote, 19. septembra, te ih dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Novom naredbom opće mjere iz ranije naredbe produžene su za narednih 14 dana, a naredba je, uz mjere koje se primjenjuju u drugim obrazovnim ustanovama i u školama, proširena dijelom koji se tiče visokog obrazovanja.

“Nastava na fakultetima u novoj akademskoj godini 2020/2021 odvija se uz striktno i kontinuirano pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju Covida-19. Početak nastave na fakultetima u novoj akademskoj 2020/2021. godini počinje sukladno zakonu i na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona”, navodi se u naredbi kojom je definirano i kako se “svi oblici nastave na fakultetima, kao i ostale poslovne aktivnosti (konsultacije sa studentima, ispiti, sjednice nastavnog vijeća i sl.), gdje god je to moguće, trebaju održavati na daljinu primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (online nastava, putem konferencijskih poziva, e-maila, Skypea i sl)”.

“Okupljanje osoblja i studenata su jedino dopušteni tamo gdje je to neophodno za izvođenje nastave i ocjenjivanje (npr. održavanje neophodne praktične nastave), u manjim skupinama i uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju Covida-19”, navodi se u naredbi kojom se “odredba iz tačaka 4. i 5. poglavlja VII ove naredbe primjenjuje i na fakultete prilikom održavanja nastave u novoj akademskoj 2020/2021. godini.”

Tako je spomenutom tačkom 4. naredbe propisano kako „u cilju sprečavanja širenja Covida-19, svaka obrazovna ustanova na području kantona mora imati krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu Covida-19 i imenovan operativni tim za praćenje implementacije kriznog plana”.

Tačkom 5. koja se, također, odnosi i na škole i fakultete, „obavezuju se kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i mjerodavni inspektori pri gradovima i općinama, da nalože svim obrazovnim ustanovama u kantonu u čijim prostorima i tijekom provođenja obrazovnog procesa može doći do prijenosa zarazne bolesti Covid-19, kao i drugih zaraznih bolesti, da uspostave i provodu redovite kontrole higijenskih i zdravstveno-tehničkih uvjeta u objektu i procesu rada, provođenje planova samokontrole sačinjenih sukladno načelima analize rizika i kritičnih kontrolnih točaka, a prema preporukama mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona/županije”.

Navedeno, stoji u naredbi, „uključuje i kontinuiran pojačan inspekcijski nadzor od strane mjerodavnih inspekcija u obrazovnim ustanovama s ciljem sprječavanja prijenosa Covid-19”. (Kompletnu naredbu Kriznog štaba FMZ-a koja se primjenjuje od 19. septembra možete naći OVDJE)

Naredbom je definirano da se „provođenje nastave u kantonu/županiji organizira uz striktno i kontinuirano pridržavanje preporuka donijetih od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH (higijensko-epidemioloških mjera), kao i Preporuke za škole u kontekstu Covida-19 za školsku godinu 2020/2021, sačinjenu od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH”. 

Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i dalje je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Naredbom se “dozvoljava kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva”.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog Covid-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, da ostanu kući te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili daljnje upute.

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29. maja 2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) prestalo sa 31. majem, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne štabove kantonalnih ministarstava zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu te pravne i fizičke osobe.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...