KAKO JE GORDANA TADIĆ "ZABORAVILA" SLUČAJ RADOVANA: Pogledajte Viškovića kako 2011. novinaru BHT-a koji ga pita za ratne zločine, govori: "NE ZNAM ČITATI" (VIDEO)

Radovan Višković je, prema riječima ovog svjedoka, njemu i drugim licima srpske nacionalnosti davao novac za premještanje leševa ubijenih Srebreničana u sekundarne masovne grobnice.

  • Mini market

  • 18. Sep. 2020  19. Sep. 2020

  • 5

Piše: S. AVDIĆ

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine napokon je potvrdilo da se protiv Radovana Viškovića, predsjednika Vlade Republike Srpske, vodi istraga zbog ratnih zločina s kojima ga povezuju svjedoci. "U Tužiteljstvu BiH, u Posebnom odjelu za ratne zločine, odranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba te, između ostalog, i na osobu koju navodite", odgovoreno je iz Tužiteljstva BiH za portal "Klix".

Koliko dugo traje to "odranije", nije saopćeno, a portal "Istraga" jučer je objavio da je prvi iskaz o ulozi Radovana Viškovića u uklanjanju leševa zarobljenih Srebreničana u Novoj Kasabi zaštićeni svjedok M-16 dao još u aprilu 2007. godine. Tada je spomenuo i Radomira Pantića, komandira Stanice javne bezbjednosti u Milićima, kojem se, zajedno sa još trojicom optuženih, sudi za masovno ubistva 57 civila Bošnjaka u selu Zaklopača pored Milića.

Zaštićeni svjedok M-16 svjedočio je o ulozi Radovana Viškovića u raznim zločinima i na još jednom suđenju Radomiru Pantiću pred Sudom BiH, gdje je, zajedno sa Miodragom Josipovićem, Branimirom Tešićem, Dragomirom Vasićem i Danilom Zoljić, optužen za zločine u Srebrenici, prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima se na teret stavlja i pogubljenje muškaraca.

PROŠLO JE 25 GODINA

Radovan Višković je, prema riječima ovog svjedoka, njemu i drugim licima srpske nacionalnosti davao novac za premještanje leševa ubijenih Srebreničana u sekundarne masovne grobnice.

Prošlo je, dakle, 13 godina od prvog spominjanja Radovana Viškovića u kontekstu sudjelovanja u genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, a da Tužiteljstvo BiH još nije privelo kraju "predmet protiv više osoba", među kojima se nalazi i aktuelni premijer Republike Srpske, niti je podiglo optužnicu za teške zločine za koje se sumnjiči.  

Britanska sutkinja Joanne Korner, nekadašnja viša tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine, u ovih dana objavljenom Izvještaju o procesuiranju predmeta ratnih zločina iznijela je ozbiljne kritike na račun katastrofalog učinka glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić. Slične ocjene Kornerova je prije tri godine izrekla i na račun Tadićkinog prethodnika Gorana Salihovića, u čijem je timu upravo današnja glavna tužiteljica bila šefica Posebnog odjela za ratne zločine. Prema ocjeni ugledne britanske sutkinje, tužiteljica Tadić "Tužiteljstvom BiH upravlja uz preveliko poklanjanje pažnje sitnim detaljima, kao insistiranju na traženju saglasnosti za svaku odluku bez obizira na to da li se odluka odnosi na optužnice ili na svakodnevne administrativne aktivnosti". Sutkinji Korner je, pored ostalog, neobjašnjivo i to da se radno vrijeme Tužiteljstva BiH završava u 16 sati, jer prema njenim riječima, oni koji se prihvate posla u Posebnom odjelu (uz plaću od više od četiri hiljade KM), moraju biti spremni raditi i van službenog radnog vremena da bi efikasno provodili istrage i održavali glavne pretrese". Njoj je neobjašnjivo i to što već dugo Odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH nema svog rukovoditelja.

NA METI SU MEKTIĆ, DEBEVEC, NOVINARI, NEKA ZLOČINCI MIRNO SPAVAJU

No, nisu glavna tužiteljica Tadić i njeni najbliži suradnici neažurni, lijeni i opterećeni sitnicama kada su posrijedi istrage i procesi za koje su oni osobno zainteresirani, u kojima provode lične istrage, pa i odmazde nad neistomišljenicima, nerijetko po nalogu svojih političkih sponzora i "inspiratora". Samo su tri mjeseca, kako smo pisali prije nekoliko dana, trebala Gordani Tadić i njoj lojalnom tužitelju Ćazimu Hasanspahiću, kojeg je sa predmeta ratnih zločina promaknula u šefa Odjela za borbu protiv terorizma, da "lociraju i transferiraju" izvjesnog Sulejmana Zuku, uljeza s društvenih mreža, koji je objavljivao idiotske fotomontaže i Gordane Tadić i polupismene kletve upućene Fahrudinu Radončiću. Orkestrirani tužiteljski progon Dragana Mektića, "opkoljavanje" i medijsko linčovanje Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, na osnovu anonimnih rekla-kazala dokaza, otvaranje "izvida" i istraga protiv novinara, sve su to, kako bi rekla ugledna britanska sutkinja Korner, "administrativne sitnice" kojima se bavi Tužiteljstvo BiH pod ravnateljstvom Gordane Tadić, a da za to vrijeme debele slojeve prašine sakupljaju predmeti najtežih ratnih zločina, poput onih za koje se tereti Radovan Višković, dugogodišnji najbliži suradnik Milorada Dodika, narodni poslanik, privrednik i aktuelni prdsjednik Vlade Republike Srpske.

Nije javnosti ime i uloga Radovana Viškovića u premještanju leševa iz masovnih grobnica u istočnoj Bosni poznato od jučer ili odnedavno. Prije devet godina, o tome je detaljno informirao magazin "CRTA" Televizije BHT, čija je novinarka Svjetlana Vučetić napravila seriju priloga o ratnim gospodarima života i smti u Milićima, Srebrenici, Vlasenici. Pogledajte kako je tadašnji narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković reagirao na pitanje o svojoj ulozi u premještanju masovnih grobnica žrtava genocida u Srebrenici. "Skloni se od mene... ne znam čitati", govorio je unezvijereni Višković bježeći od novinarskih kamera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...