MILOVAN, TAJIB, EMIR, JASMIN…: Ovo su načelnici i gradonačelnici s najdužim stažom u BiH...

U Bosni i Hercegovini na čelu jednog broja lokalnih zajednica nalaze se načelnici/gradonačelnici koji te funkcije obnašaju već dugi niz godina, a neki čak i više od 20 godina.

  • Mini market

  • 20. Sep. 2020  

  • 0

Tako je BiH na prethodnim Lokalnim izborima 2016. godine dobila 54 nova načelnika i gradonačelnika, od ukupno 140 koji su se birali, što znači da je svoje pozicije zadržalo njih čak 86, od čega je 57 u Federaciji BiH te 29 u Republici Srpskoj.

Ovakva situacija proizilazi iz mogućnosti da pojedinac može biti izabran na poziciju načelnika ili gradonačelnika nebrojeno puta, sve dok dok ima podršku birača. 

Ko u BiH ima najduži načelnički/gradonačelnički staž?

Najduži staž na poziciji načelnika u BiH ima načelnik Teočaka Tajib Muminović. Naime, on je na poziciji načelnika već 26 godina – od 1994. godine, a s obzirom da na ovogodišnjim izborima nema protivkandidata Muminović bi mogao dočekati i treću deceniju na čelu jedne od najmanjih bh. opština.

Već 23 godine na čelu Konjica je Emir Bubalo – od 1997. godine, a nakon šest uzastopnih mandata Bubalo nije kandidat za načelnika opštine na ovogodišnjim izborima.

Radmilović je već 20 godina na čelu Općine Gacko – od 2000. godine, a kandidat je i na ovogodišnjim izborima gdje će imati jednog protivkandidata za načelničku poziciju, piše "Istinomjer".

Imamović je na čelu Grada Tuzle već 19 godina – od februara 2001. godine kada je izabran za načelnika Općine Tuzla, a u oktobru 2014. godine, nakon što je Tuzla proglašena Gradom, postaje gradonačelnikom Tuzle. Imamović je i na ovogodišnjim izborima jedan od šest kandidata za gradonačelnika Tuzle.

Pored Imamovića i načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović na vlasti je već 19 godina – od 2001. godine, a za ovu poziciju boriće se protiv dva kandidata i na ovogodišnjim izborima.

Od 2004. godine na načelničkim odnosno gradonačelničkim pozicijama su i Ljubo Bešlić kao gradonačelnik Mostara, Nermin Ogrešević kao načelnik Cazina, odnosno gradonačelnik grada Cazin od 2017. godine kada je Cazin zvanično dobio status grada, Milorad Simić kao načelnik Dervente, Hamdo Ejubović kao načelnik Hadžića, Stjepan Bošković kao načelnik Stoca, Mladen Krekić kao načelnik Modriče i Miro Kraljević kao načelnik odnosno gradonačelnik (od 2014. godine) Širokog Brijega.

Ogrešević, Simić, Ejubović, Bošković i Kraljević kandidati su za ove pozicije i na ovogodišnjim izborima.

Na čelu Doboja 16 godina bio je Obren Petrović – od 2002. do 2018. godine. Petrović je 2002. godine izabran za načelnika Opštine Doboj. Na tu poziciju je biran i na izborima 2004. te 2008. godine, a kada je Doboj 2012. godine dobio status grada, Petrović postaje prvi gradonačelnik. I na Lokalnim izborima 2016. godine Petrović je po peti put izabran za prvog čovjeka Doboja. Obren Petrović je na Opštim izborima u oktobru 2018. izabran za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH i prema Izbornom zakonu morao je izabrati koji od ova dva mandata će zadržati, nakon čega je odstupio sa pozicije gradonačelnika Doboja.

Nakon 15 godina i Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine i dalje ima namjeru da se zadrži na čelu ovog grada. Mićić je na lokalnim izborima 2005. godine izabran za načelnika opštine Bijeljina, a 2014. godine izabran je za prvog gradonačelnika u istoriji tog grada, napominje "Istinomjer".

Trinaest godina na vlasti, odnosno od 2007. godine na čelu Novog Sarajeva, Zvornika i Čelinca su Nedžad Koldžo, Zoran Stevanović i Momčilo Zeljković, a Koldžo i Stevanović kandidati su za ove pozicije i na ovogodišnjim izborima.

Od 2008. godine na vlasti su i načelnici opšina Bosanska Krupa, Stari Grad Sarajevo, Istočni Stari Grad i Lopare – Armin Halitović, Ibrahim Hadžibajrić, Bojo Gašanović, Rado Savić, te Muhamed Ramović kao gradonačelnik Goražda.

Namjeru da nakon dva mandata ostanu i dalje na čelu svojih opština imaju i Semir Efendić načelnik Novog Grada Sarajeva, Akif Fazlić načelnik Ilijaša, Edin Smajić načelnik Vogošće i Milovan Bjelica načelnik Sokoca.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...