OGLASIO SE BIVŠI ZAMJENIK DRAGANA ČOVIĆA; OSTAVIO SVE BEZ RIJEČI: “Teško onom koga drugi hrani i narodu koga Dodik brani!”

Prema njegovim riječima, službeni poziv Dodiku, kojeg niti vole nito cijene u Hrvatskoj, ne služi ničemu u Hrvatskoj niti donosi bilo kakvo dobro Bosni i Hercegovini.

  • Mini market

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 1

Bivši zastupnik Parlamenta BiH i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine te dugogodišnji zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Niko Lozančić komentirao je na društvenim mrežama posjetu srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika državnom vrhu u Zagrebu.

Podsjetimo, Dodik se u srijedu iznenada sastao sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Kako je zapisao politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero, ostaje misterija koji je bio motiv Dodikove posjete Zagrebu.

“Tko će gore??! Povod za najnovije napucavanje i prepucavanje našeg troglavog šefa države i dodatno zaoštravanje odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske je nedavna posjeta Milorada Dodika Zagrebu i njegovom susretu s tamošnjim predsjednikom države Milanovićem i Vlade Plenkovićem. Beskorisna posjeta i još beskorisniji susreti i razgovori očigledno nisu razlogom ovog posjeta! Ova posjeta je sve drugo osim uobičajenog međudržavnog susreta i otvara čitav niz drugih pitanja. Radi li se o privatnoj ili službenoj posjeti”, upitao se Lozančić.

Šta je, pita se, također, Lozančić, motiv Milanovića i Plenkovića da uopće pozovu Dodika?

“Po kojim kriterijima su probrali baš njega i baš sada, da nakon dvije godine otvore komunikaciju sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine? Je li to prijateljska gesta?

Ako se zna da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine bez suglasnosti druga dva člana i zajednički utvrđene platforme može predstavljati samo samog sebe, onda se pogotovo postavlja pitanje razloga i svrhe tog posjeta! Čovjek koji svoj politički angažman skoro isključivo koristi za negiranje državnosti i uopće postojanja države koju, kao, predstavlja, ispade najpoželjniji predstavnik te iste države u nama susjednoj i prijateljskoj Republici Hrvatskoj!"

Prema njegovim riječima, službeni poziv Dodiku, kojeg niti vole niti cijene u Hrvatskoj, ne služi ničemu u Hrvatskoj niti donosi bilo kakvo dobro Bosni i Hercegovini, piše SAFF.

“Ova posjeta služi samo da se iritira ostatak Predsjedništva BiH i da mu se napakosti i nije sigurno ni dobrosusjedska ni prijateljska gesta! Ona ne služi ni poboljšanju teško narušenih odnosa između Bosne i Hercegovine i Hrvatske nego te odnose pretvara u neprijateljske! Našim suprotstavljenim, posvađanim i zaraćenim stranama u Bosni i Hercegovini, stvarno nije potrebna ničija pomoć sa strane da bi bili u još gorim odnosima. Oni su dovoljni sami sebi. Ovdje nema državničke brige za narod niti jedne niti druge države”, komentirao je.

Potreba čelnika Republike Hrvatske da dodatno zakuhaju i odnose u Bosni i Hercegovini i odnose s Bosnom i Hercegovinom je tim više indikativna.

“Jasno je, ili bi moralo biti jasno, da se ovakvim postupcima neće riješiti niti jedno otvoreno pitanje u Bosni i Hercegovini, a pogotovo niti jedno otvoreno pitanje u odnosima Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom. Položaj Hrvata u BiH, u ovakvim odnosima i s ovakvim zaštitnicima, sigurno se neće popraviti. Teško onom koga drugi hrani i narodu koga Dodik brani! Ovdje je na sceni ponašanje tko će gore”, zaključio je Lozančić, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...