UGOSTITELJI TRAŽE PRODUŽENJE RADNOG VREMENA: Evo kako je Čerkez odgovorio na taj zahtjev

Goran Čerkez istaknuo je da Ministarstvo svakodnevno prati epidemiološku situaciju u ovom entitetu, kao i naučni svijet te preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Kako je kazao, na osnovu toga donose odluke o mjerama.

  • Vijesti

  • 21. Sep. 2020  21. Sep. 2020

  • 0

U Hrvatskoj bi na snagu trebalo da stupe nove mjere, a jedna od tih je i skraćivanje perioda izolacije na 10 dana. U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležni su razmatrali tu mogućnost, ali ne smatraju da je još odgovarajuće vrijeme za takve promjene.

- Smatrali smo da je rano za skraćivanje izolacije, želimo prvo da prođe ovaj period polaska u školu, da vidimo kako će to ići pa ćemo onda razmotriti mjere smanjenja izolacije. Ukoliko u vezi s tim budu jasne preporuke WHO-a, i mi ćemo se tako kretati - rekao je Čerkez.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma nedavno je apelovalo na Ministarstvo zdravlja da razmotri odluku o produžavanju radnog vremena ugostiteljskim objektima. U Republici Srpskoj je pod pritiskom ugostitelja ukinuto vanredno ograničenje radnog vremena, ali su u FBiH nadležni mišljenja da postoje brojni razlozi zašto to još nije dobra odluka.

- Nepoštivanje mjera nas je natjeralo da smanjimo radno vrijeme i da situaciju iskontrolišemo na taj način. Ako se stanje dodatno stabilizuje, mogli bismo to harmonizirati sa RS-om, razmišljali smo o tome, ali je potrebno gledati korak unaprijed i koji su potencijalni rizici - istaknuo je Čerkez.

Potencijalni rizik je, između ostalog, hladno vrijeme koje dolazi, a koje znači i provođenje više vremena u zatvorenom prostoru.

Kada je testiranje u pitanju, to se radi kao što je ranije i odlučeno - testiraju se oni koji osjećaju simptome, ali Čerkez kaže da je važno i povremeno testirati ljude u institucijama socijalne zaštite, domovima za stare i sličnim ustanovama, što i stoji u preporukama Ministarstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...