KO JE NAJBOGATIJI NIJEMAC, VLASNIK LANCA SUPERMARKETA „LIDL“: Posjeduje imovinu vrijednu 42 milijarde eura, a često ode u kafanu s „običnim“ svijetom…

Vlasnik poznatog lanca supermarketa “Lidl” Dieter Schwarz i dalje je najbogatiji Nijemac. Ovaj 80-godišnji osnivač “Lidla” i “Kauflanda” ima imovinu u vrijednosti od 41,8 milijardi eura.

  • Ekonomija

  • 23. Sep. 2020  23. Sep. 2020

  • 0

No, zanimljivo je da taj milijarder, navodno, živi skromnim životom i da strogo čuva svoju privatnost. Stoga su njegova pojavljivanja u javnosti ekstremno rijetka, ali svjedoci kažu da često voli prošetati gradom bez velike pompe i popiti kafu s običim ljudima.

Dieter Schwarz navodno sjedi u kancelariji sa sasvim običnim namještajem.

"Schwarz Gruppe", privatna porodična firma, trenutno je najveći diskonter i trgovac u Evropi i jedan od najvećih trgovaca namalo u svijetu po prihodima.

Najpoznatiji konkurent "Lidla" je njemački "Aldi", zapravo najstariji diskonter.

Dieterov otac Jozef Schwarz je sa partnerom 1930. godine osnovao firmu “Schwarz&Lidl” za trgovinu južnim voćem.

Dieter se školovao za trgovinu, uglavnom u kompaniji svoga oca, od koga je firmu i naslijedio, a neko vrijeme se usavršavao u Americi.

Koncept mreže diskont trgovina razvio je upravo Dieter nakon što je 1973. godine ušao u firmu, i to po ugledu na konkurentski "Aldi". Te je godine osnovao i svoju prvu diskont radnju u Ludvigshafenu na Rajni. Firmu je od oca preuzeo 1977.

Zanimljivo je da je pravo na ime "Lidl" otkupio od očevog partnera profesora Ludwiga Lidla i tako razriješio pravne nezgode s očevim partnerom.

Ime Schwarz nije bilo zgodno da se da mreži trgovina, jer je suviše direktno asociralo na "Schwarzmarkt", odnosno crno tržište.

Hijerarhija upravljanja vrlo je jednostavna: Dieter Schwarz preko svoje firme, koja ima 0,1 posto vlasništva "Lidla", ima sto posto prava odlučivanja u koncernu.

Svih 99,9 posto ostalog vlasništva je u fondaciji – kojoj je opet na čelu Dieter Schwarz. Upravljanje kompanijom prenio je na Fondaciju Dietera Schwarza, što je potez kojim se omogućava nasljeđivanje firme bez poreza.

Dieter Schwarz navodno sjedi u kancelariji s običnim namještajem, naslijeđenim od oca. On je otac dvoje djece koji u veoma rijetkim slučajevima istupa u javnosti. Toliko je tajnovit da postoji tek nekoliko njegovih fotografija. Rođen je i živi u Heilbronnu, gradu sa 100.000 stanovnika. Poznat je po lokalnim ulaganjima u obrazovanje, nauku i istraživanja.

Među narodom, Schwarz je osoba koja se izuzetno poštuje. Zbog toga što se malo o njemu zna, o vlasniku "Lidla" kruže svakakve priče. Jedna od njih kaže da često voli otići u grad na kafu među “običan svijet”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...