DŽAFEROVIĆEV INTERVJU ODJEKNUO U HRVATSKOJ: "Naslućuje se šta je u pozadini Dodikove posjete Zagrebu"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je kako su najviši hrvatski službenici zakomplicirali odnose dviju zemalja odvojenim razgovorima s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom poručivši kako će to direktno utjecati na pregovore o izmjeni Izbornog zakona BiH, prenose danas na naslovnim stranicama hrvatski mediji.

  • Politika

  • 24. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 20

"Jutarnji list" piše kako je u intervjuu za bosanskohercegovački javni servis BHT1 Džaferović kazao da su hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, sastavši se u Zagrebu s Dodikom kao "liderom Srba u BiH", proizveli nova otvorena pitanja u međudržavnim odnosima.

"To nije dobro ni za Hrvatsku niti za BiH", kazao je Džaferović dodavši kako tek valja otkriti motive za takav postupak.

Dodao je kako ipak naslućuje da bi u pozadini mogla biti diplomatska ofenziva Hrvatske, čiji je cilj osigurati izmjene izbornog zakonodavstva u BiH na osnovu zahtjeva koje postavlja HDZ BiH.

"Jutarnji list" piše da najveća hrvatska stranka u BiH želi izmjene Izbornog zakona kojima bi se zajamčilo da će hrvatske predstavnike u tijelima vlasti birati isključivo Hrvati, čime bi se izbjeglo ponavljanje slučajeva poput onih u kojima je Željko Komšić tri puta izabran za člana Predsjedništva BiH. 

image Milorad Dodik u Zagrebu    

Da Hrvatska želi podržati upravo takve izmjene Izbornog zakona, kako je kazao Džaferović, da se zaključiti iz izjava Mate Granića, aktuelnog posebnog savjetnika hrvatskog premijera za vanjsku politiku.

"Jutarnji" prenosi kako je Džaferović ocijenio kako je takva strategija pogrešna te je poručio kako Bošnjaci u tome neće sarađivati.

"Niko na nas ne može izvršiti nikakav pritisak da uradimo nešto što bi bilo protiv Ustava BiH i što bi bilo protiv odluka Evropskog suda za ljudska prava", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Istaknuo je kako se o izmjenama Izbornog zakona može razgovarati samo u Sarajevu, uz poštivanje ovlasti koje imaju tijela vlasti BiH, jer je to jedini način da se dođe do nekog rješenja.

"Ja očekujem da prijatelji - ja ih još smatram prijateljima - iz Republike Hrvatske, ovo shvate i da konačno krenemo ovim putem“, citira "Jutarnji list" riječi Šefika Džaferovića. 

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...