MILAN TEGELTIJA JE OPRAVDANO BIO U STRAHU: Ko je Biljana Simeunović, nova članica VSTV-a koja je zamijenila Jadranku Lokmić-Misiraču...

Za članicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, umjesto dosadašnje predstavnice Jadranke Lokmić-Misirače, izabrana je Biljana Simeunović.

  • Mini market

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

Glasanje je obavljeno jučer od 9 do 16 sati u Velikoj sali Tužilaštva BiH, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, kao i procedura za glasanje i izbor, a u prisustvu imenovane Komisije za provođenje i nadzor procesa glasanja.

Sve prijavljene kandidatkinje Ivana Petković (osam glasova), Biljana Simeunović (19 glasova), Gordana Bosiljčić (pet glasova), Vedrana Mijović (18 glasova) i Violeta Mandić (četiri glasa) imale su mogućnost da prisustvuju sve vrijeme glasanja, kao i za vrijeme brojanja glasova, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Portal Istraga.ba objavio je da se državna tužiteljica Simeunović pismeno obratila glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, a u tom dopisu tvrdi da joj je nuđeno da odustane od kandidature za članicu VSTV-a u zamjenu za poziciju glavne tužiteljice Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

U pismu, koje je objavio navedeni portal, Simeunović detaljno navodi ko je iz Tužilaštva BiH pokušao trgovati utjecajem. 

Biljana Simeunović rođena je 6. novembra 1960. godine u Bijeljini. Diplomirala je 1987. godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a pravosudni ispit položila je 1990. godine.

Profesionalnu karijeru započela je 1984. godine u privredi, a u periodu od novembra 1988. do jula 1996. radila je u Osnovnom sudu u Bijeljini na radnim mjestima pripravnika, stručnog saradnika i sudije.

Od jula 1996. do februara 2001. godine radila je kao advokatica u Advokatskoj kancelariji u Bijeljini.

Od februara 2001. do decembra 2003. godine radila je u Vladi Republike Srpske kao sekretar Vlade.

Za tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je 1. decembra 2003. godine.

Za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine izabrana je 2. novembra 2008., od tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Učesnica je brojnih seminara i konferencija u zemlji i inostranstvu, navodi se na stranici Tužilaštva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...