OVO JE NASEKIRALO SUSJEDE: Pogledajte šta je sve Šefik Džaferović rekao o Plenkoviću i Milanoviću… (VIDEO)

"Bosna i Hercegovina treba da upravlja migrantskom krizom, a ne migrantska kriza nama", kazao je u intervjuu "Jedan" predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

  • Vijesti

  • 25. Sep. 2020  25. Sep. 2020

  • 0

Ključni problem u upravljanju institucija BiH ovom krizom Džaferović vidi u nepostojanju dogovora unutar BiH o zaštiti istočne granice i ravnomjernom raspoređivanju migranta na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. 

- Nemamo saglasnosti. Dodik bježi od toga, Čović bježi od toga - kaže Džaferović.

Policija Republike Srpske i pojedine firme, koje organizirano prebacuju migrante od istočne granice BiH prema Unsko-sanskom kantonu, izlažu se, kaže Džaferović, krivičnoj odgovornosti.

- Svako onaj ko bez odluke državnih institucija učestvuje u bilo kakvoj aktivnosti prevoženja migranata iz jednog u drugi dio Bosne i Hercegovine, izlaže se opasnosti da počini teško krivično djelo. To se ne smije raditi. Entitetske institucije nisu nadležne. To što radi policija RS, to je protivzakonito i izlaže sebe krivičnoj odgovornosti - ocjenjuje Džaferović.

Inicijativa o ukidanju trgovinskih barijera na zapadnom Balkanu, nazvana "mali Schengen", službeno nije ponuđena Bosni Hercegovini, kaže Džaferović, napominjući da je bh. institucije trebaju dobro proučiti prije donošenja konačne odluke.

- Mislim da je Evropska unija veoma zagrijana za ovu vrstu saradnje u regionu zapadnog Balkana. Mislim da to ne može zamijeniti naš evropski put i da inicijativa, bilo kakva da bude, ne može imati bilo kakav institucionalni ili politički karakter. Kada sve to isključimo i kada budemo sigurni u sve to, naravno da ćemo pristupiti tome - smatra Džaferović.

Prijem Milorada Dodika, kao lidera srpskog naroda, kod predsjednika i premijera Republike Hrvatske u Zagrebu, predsjedavajući Predsjedništva BiH ocjenjuje kao postupak kojim Hrvatska proizvodi nova otvorena pitanja s BiH.

- To nije dobro. Nije dobro ni za Republiku Hrvatsku, nije dobro ni za Bosnu i Hercegovinu. Zašto su to uradili, šta je motiv, mogli smo da čujemo iz nekih njihovih izjava ako pažljivo analiziramo. Mogli smo da čujemo od gospodina Granića (Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova RH, op. a), koji je savjetnik u kabinetu premijera Andreja Plenkovića, da će sada Hrvatska poduzeti ofanzivu, diplomatsku ofanzivu u EU kako bi se riješio Izborni zakon u BiH. Pogrešno, tako se ne ide. Niko na nas ne može izvršiti nikakav pristisak da uradimo nešto što bi bilo protiv Ustava BiH i što bi bilo protiv odluka Evropskog suda za ljudska prava. Adresa je Sarajevo. Evo, ovdje, ova zgrada. Mi treba da razgovaramo i moraju se poštovati institucije i naći ćemo rješenje. Ja očekujem da prijatelji, ja ih još smatram prijateljima iz Republike Hrvatske, ovo shvate i da konačno krenemo ovim putem - kazao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u intervju "Jedan" govorio je i o tome da li su Sjedinjene Američke Države tražile od BiH da premjesti Ambasadu u Izraelu, iz Tel Aviva u Jerusalem, o parlamentarnoj većini na nivou države, budućnosti vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo, stanju u SDA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...