PUKOVNIK ODGOVORIO ZAŠTO JE AVION PAO: Nije bio neispravan, a nije ni ljudska greška...

Biserčić je, između ostalog, naveo da razlozi pada mogu biti različiti, ali da nije moguće da je avion poletio neispravan.

  • Regija

  • 26. Sep. 2020  26. Sep. 2020

  • 1

Nakon što je jučer pao avion MiG-21 na granici Bosne i Hercegovine i Srbije, u kojem su poginula dva pilota, Zoran Biserčić, srbijanski pukovnik u penziji, govorio je o uzorcima te nesreće.

Biserčić je, između ostalog, naveo da razlozi pada mogu biti različiti, ali da nije moguće da je avion poletio neispravan.

- Uzroci pada se utvrđuju, to rade vrlo stručne komisije. Uvijek se formiraju dvije ili više komisija. Koji su mogući uzorci, mogu biti kvar aviona, može biti neki postupak, kao i kod saobraćajnih nesreća. Sigurno ne može biti da je avion poletio neisparavan - rekao je Biserčić.

Pojasnio je i kako se avion održava tokom cijele godine te se rastavlja nakon 50 sati leta. Nakon toga, mora biti izvršen pregled, koji 20 ljudi mora potpisati da bi se avion mogao upotrijebiti.

- Nama je prevencija otkaza težište. Nije moguće planirati avion na kom nije izvršen pregled poslije upotrebe. Taj pregled je mnogo složeniji poslije nego prije upotrebe. Vrše se složeni radovi, a samo avion na kom je utvrđeno ispravno stanje poslije upotrebe, može da se koristi i planira. Osam lica mora da potpiše pregled - rekao je Biserčić za TV Prva.

Smatra da ne postoji ljudska greška.

- Jednostavno, splet okolnosti, desi se. Toliko je rizičan posao da postoji hiljadu faktora. Pilot u slijetanju preko 3.000 pogleda očima mora napraviti. Jako je ružno reći greška i ljudski faktor. Ne može svako da leti na vojnom avionu - rekao je Biserčić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...