"OBJAVITE KO JE DOBIO MILIONE": Opozicija u stopu prati Dodikov režim, Borenović pita kome je otišlo 166 miliona KM

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da očekuje od Vlade RS da pod hitno objavi informacije kojim privrednim subjektima je uplaćena pomoć iz Kompenzacionog fonda.

  • Politika

  • 27. Sep. 2020  27. Sep. 2020

  • 0

Komentarišući činjenicu da je do polovine septembra iz Kompenzacionog fonda uplaćeno 166 miliona maraka za pomoć privrednim subjektima u cilju suzbijanja posljedica za privredu, koje su izazvane epidemijom koronavirusa, Borenović je naglasio da nijedna marka narodnog novca ne smije biti sakrivena i da je nečuveno što vlasti nisu objavile kome je novac proslijeđen. 

„Vlada treba pod hitno i da odmah objavi ko je dobio milione KM iz Kompenzacionog fonda. Da li se opet radi o privilegovanim firmama i subjektima koji su pod okriljem ili uz podršku vlasti, i koji dobijaju sve i da ima onaj dio privrednih subjekata koji ne dobijaju ništa. I zaista je to nečuveno, pogotovo kada se radi o tako osjetljivim pitanjima, o tome da li će preduzeća moći uopšte da opstanu i da prežive. Kada vidimo da svi u regionu, ne samo u BiH, FBiH. Brčko Distrikt potpuno javno i transparentno objavljuje sve podatke vezano za utrošak narodnog novca, Vlada mora pod hitno to uraditi, jer sve ostalo je skrivanje novčanih tokova naroda Republike Srpske.“, kaže Borenović.

On je dodao da je PDP ranije tražio da sva javna potrošnja bude transparentno objavljena, ali da nisu naišli na odobravanje vladajućih instanci.

„Mi smo kroz naš program obnove predlagali prije nekoliko godina da se svi utrošci javnim sredstava objavljuju u iznosima preko hiljadu maraka, na zvaničnim veb stranicama, što Vlade, što javnih institucija, jer bi se na taj način najbolje sačuvao narodni novac i to je jednostavna odluka. To može biti odluka Vlade, međutim, to je odbijeno i ja se iskreno nadam da će konačno doći vrijeme kad ćemo u vladinim institucijama i vlastima u RS moći donositi takve odluke koje su i interesu građana Republike Srpske, da znaju, ako ništa drugo gdje njihov novac ide “, zaključio je lider PDP-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...