UGLEDNI "NEW YORK TIMES" RASKRINKAO PREDSJEDNIKA SAD-a: Donald Trump u 10 od proteklih 15 godina nije platio porez na prihode...

Bogatstvo američkog predsjednika procjenjuje se na 2,1 milijardu dolara, a tokom pandemije koronavirusa, opalo je za milijardu dolara, objavio je nedavno magazin "Forbes".

  • Svijet

  • 28. Sep. 2020  28. Sep. 2020

  • 0

"The New York Times" objavio je da je američki predsjednik Donald Trump platio svega 750 dolara na ime saveznih poreza u 2016. i 2017. godini, pozivajući se na podatke o povratu poreza.

U 10 od proteklih 15 godina uopće nije platio porez, dodaje dnevnik, iako je do 2018. godine primio 427,5 miliona dolara od svog televizijskog reality programa i ostalih ugovora.

Bogatstvo američkog predsjednika procjenjuje se na 2,1 milijardu dolara, a tokom pandemije koronavirusa opalo je za milijardu dolara, objavio je nedavno magazin "Forbes".

Godinama je Trump odbijao javno govoriti o svojim poreznim obavezama i borio se protiv legalnih pokušaja da to učini.

Prema izvještaju "New York Timesa", Trump je svoje porezne obaveze minimizirao tako što je prijavljivao velike gubitke svog poslovnog carstva.

"Times" tvrdi da je Trump u 2018. godini prijavio gubitak od 47,4 miliona dolara, iako je te godine zabilježio prihod od najmanje 434,9 miliona dolara.

Na konferenciji za medije Trump je osporio izvještaj.

'Ovo je čin čudotvorstva'

"To je lažna vijest, potpuno lažna vijest. Izmišljena. Lažna", rekao je novinarima.

"Plaćam porez. Vidjet ćete to kada uskoro bude povrat poreza. Već dugo je na reviziji", dodao je.

Alan Garten, advokat "Trump Oprganizationa", rekao je za "New York Times" da je "većina navoda, ako ne i svi, netačna".

"Tokom protekle decenije, predsjednik Trump je platio desetke miliona dolara ličnih poreza saveznoj vladi, uključujući milione od kako je 2015. godine objavio kandidaturu za predsjednika", kazao je Garten u izjavi.

Izvještaj je obavljen u ključnim trenucima, uoči prve od tri predizborne debate, a nekoliko sedmica uoči novembarskih predsjedničkih izbora.

Heidi Zhou Castro, reporterka "Al Jazeere "iz Marylanda, tvrdi da je izvještaj izazvao šok širom zemlje, jer mnoge američke porodice srednje klase plaćaju, u prosjeku, 14.000 dolara na ime poreza.

"Kako je on to učinio, samoproglašeni multimilijarder, zapravo je čudotvorstvo", rekla je Castro.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...