VELIKI PROBLEMI ZA VUČIĆA: Azerbejdžan objavio da su ih Armeni gađali modifikovanim raketama iz Beograda...

Da podsjetimo, diplomatski odnosi Srbije i Azerbejdžana poljuljani su 19. jula, kada je internet-portal Haqqin.az, označen kao blizak vlastima Azerbejdžana, objavio tvrdnje da su minobacači srpske izrade, kao i municija za njih, isporučeni Armeniji preko Gruzije, a potom 12. jula upotrijebljeni u smrtonosnim sukobima na armensko-azerbejdžanskoj granici.

  • Regija

  • 28. Sep. 2020  29. Sep. 2020

  • 0

Azerbejdžanski bezbjednosni portal "Azeri difense", objavio je danas fotografije dijelova rakete tipa grad i to unaprijeđene verzije dometa 40 kilometara, sa kojom je gađano naselje Fizui, a u čijoj proizvodnji učestvuje i srpska firma "EDePro" iz Beograda. Ovime je ponovo pokrenuta priča, da je Srbija preko trgovca oružjem, Slobodana Tešića, snabdjevala ovu kavkasku državu modifikovanim raketama i minobacačkim minama.

Kako navodi“Azeri difense” ostatke srpske rakete koje je ispalila jermenska strana, pronašla je azerbejdžanska vojska i taj slučaj dokumentovala, čime su potvrđeni jučerašnji navodi, da se u oružanom sukobu dvije zemlje oko sporne teritorije koristi i srpsko naoružanje.

Inače, Nova.rs danas je objavila tekst pod naslovom “Jermeni i Azerbejdžanci se ubijaju oružjem Vučićevog trgovca”, u kome je detaljno objašnjeno da je trgovac naoružanjem Slobodan Tešić, još 2018. godine potpisao ugovor sa jermenskim ministarstvom odbrane o prodaji i izvozu minobacačkih mina i raketa, i modifikovanih raketa kalibra 122 mm, za lansere tipa BM-21 “Grad”.

Podaci koje Azerbejdžanci dijele na društvenoj mreži Tviter, govore da je Jermenija snabdjevena sa 21 primjerkom te rakete G-2000, koju proizvodi kompanije “EDePro”, mada se u opticaju spominje da je Jermenija od Srbije kupila 10 ovih modifikovanih raketa.

Naime, na sajtu beogradske kompanije “EDePro”, u ponudi se nalazi modifikovana raketa za VBR tipa BM-21 “grad”, pod oznakom G-2000, za koju se kaže da je projektil ovog tipa sa najdužim dometom koji se nudi na tržištu. Prema opisu, težina rakete je 69 kilograma, od čega na bojevu glavu otpada 18,1 kilogram. Maksimalna brzina rakete po lansiranju iznosi 1.100 metara u sekundi. Maksimalni domet rakete je 40.000 metara (40 kilometara). Inače, kod ove rakete težina  bojeve glave je smanjena, dok je upaljač ostao isti kao kod sovjetske verzije ove rakete.

Modifikovana raketa je potpuno komaptibilna, osim za rusku verziju BM-21 i za češku verziju lansera pod oznakom RM-70,  ali i ostalim postojećim lanserima za ove rakete. Osnov modifikacije je novi raketni motor koji koristi novo raketno gorivo. Inače, rakete G-2000 javnosti su prikazane na sajmu naoružanja u Abu Dabiju februara 2017. Ono što odlikuje ovu raketu je postojanje CEP, (Circular Error Probable) što omogućava da više od polovine raketa koje su ispaljene iz 32 – cevnog lansera padne u krug od 150 metra od samog cilja.

altFoto:Screenshot/edepro.com

Bezbjednosi portal “Azeri Defence”  podsjeća da je u julu ove godine, za vrijeme kratkotrajnog okršaja u regionu Tovuz, pokrenuto pitanje srpskog izvoza oružja u Jermeniju.

Kako navodi ovaj portal, zvanični Beograd je potvrdio da su minobacači i municija vrijedni nekoliko miliona dolara izvezeni u Jermeniju. Portal je optužio i Srbiju za “neiskrenost”, jer bi navodno upotreba ovih projektila trebalo da bude dokaz da Srbija u Jermeniju izvozi veće sisteme naoružanja.

altFoto:Screenshot/edepro.com

O “EDePro”

EDePrO važi za “prvu i najveću privatnu firmu koja se bavi proizvodnjom naoružanja u Srbiji”. Ono po čemu je EDePro bio poznat, je proizvodnja čvrstih raketnih goriva, raketnih motora, protivgradnih raketa i artiljerijsko-raketnih sistema različitog kalibra. Ova fimra često izlaže na međunarodnim sajmovima naoružanja u sklopu državne firme “Jugoimport” SDPR.

alt  

Razvojni programi obuhvataju istraživačke projekte turbomlaznih motora malih dimenzija i klase potiska, sisteme višenamenskih navođenih projektila „ALAS”, artiljerijska raketa R-107 kalibra 107 milimetara za višecevni bacač raketa dometa 11 kilometara, hibridni artiljerijski projektil kalibra 155 milimetara sa raketnim motorom i jedinicom generatora i rakete R-400 dometa 140 kilometara. U pogonima fabrike proizvode se i bespilotni helikopteri, kao i druga savremena sredstva i sistemi naoružanja.

POLITIKA08. Avg. 202019alt  

Za ovu kompaniju vezuje se i nesreća koja se dogodila početkom neovembra 2008. godine, kada je eksplodirao pogon za proizvodnju raketnog goriva za protivgradne rakete u Bubanj Potoku, kada je jedan radnik preminuo, a dvoje teško povrijeđeno.

Da podsjetimo, diplomatski odnosi Srbije i Azerbejdžana poljuljani su 19. jula, kada je internet portal Haqqin.az, označen kao blizak vlastima Azerbejdžana, objavio tvrdnje da su minobacači srpske izrade, kao i municija za njih, isporučeni Jermeniji preko Gruzije, a potom upotrebljeni u smrtonosnim sukobima na jermensko-azerbejdžanskoj granici, 12. jula.

altFoto:Andrej Mlakar/Nova.rs

Tada je zamjenik azerbejdžanskog šefa diplomatije Kalaf Kalafov, obavijestio o ovome ambasadorku Srbije Danicu Veinović i naglasio da ovaj slučaj “baca sumnju u prijateljske odnose i saradnju dvije zemlje na najvišem nivou”.

Ministar trgovine Rasim Ljajić, čije ministarstvo u Srbiji izdaje krajnju dozvolu za izvoz oružja, izjavio je tada da su ove godine odobrena dva ugovora za izvoz naoružanja u Jermeniju, i da je u pitanju bila municija za puške i pištolje, a da je moguće da su minobacači izvezeni još 2015.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...