ESKALACIJA U KOMŠILUKU: Crna Gora ima najveću stopu oboljelih u Evropi...

Crna Gora je na prvom mjestu u Evropi po broju zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika.

  • Hronika

  • 03. Okt. 2020  03. Okt. 2020

  • 0

Podaci evropskih statističkih centara od kraja septembra pokazuju da Crna Gora, sa stopom od 1.699 inficiranih na 100.000 stanovnika, ima navjeću stopu oboljelih u Evropi, pišu podgoričke Vijesti, na koje se poziva Tanjug.

Slijedi Armenija, dok je Španija na trećem mjestu među 45 evropskih država.

Epidemiolog u penziji, profesor Novica Vujošević ocijenio je da je Crna Gora lošije prošla u odnosu na druge zemlje, a da nema velikog opravdanja za to.

"S obzirom na stepen društvene organizovanosti, kvalitet medicinske službe i kadrovsku strukturu, nema opravdanja za ovoliki broj zaraženih", smatra on i navodi kako procjenjuje da je zaraženih najmanje tri puta više u odnosu na registrirani broj.

Objasnio je da približno 80 posto inficiranih koronavirusom nema tešku kliničku sliku, da se pojedini nisu javljali ljekaru, kao i da postoje i oni bez simptoma koji ne znaju da su zaraženi, a prenose virus.

Veliki broj otkaza

U Crnoj Gori je u periodu od marta do augusta 15.097 zaposlenih od ukupno 187.251 ostalo bez posla, pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku (Monstat).

Najveći pad u broju zaposlenih bilježi se u Podgorici, prenosi portal Radio-televizije Crne Gore, na koji se poziva Tanjug.

Nakon glavnog grada, najveći pad u broju zaposlenih bilježi se u Budvi, zatim u Herceg-Novom, Nikšiću, Baru i Kotoru.

Nenad Rakočević iz Saveza sindikata kaže kako su bez posla ostali mahom ljudi u realnom sektoru, a posebno su se na udaru našli oni iz malih i srednjih preduzeća.

"U ovim teškim vremenima, nažalost, pokazala se i nespremnost države da adekvatno odgovori na ovakve krizne situacije", rekao je on.

Rakočević navodi da su subvencije i pomoć koje je država dala bile selektivne i netransparentne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...