KOMŠIĆ OTVORENO: Državni vrh Hrvatske ponaša se suprotno stavovima Vijeća EU

Provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava ubrzat će ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU te omogućiti stjecanje statusa kandidata.

  • Politika

  • 03. Okt. 2020  03. Okt. 2020

  • 2

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pridružio se pozivu Odbora ministara Vijeća Evrope za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava ubrzat će ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU te omogućiti stjecanje statusa kandidata.

- Poziv Odbora ministara Vijeća Evrope je još jedan dokaz da EU ne odustaje od implementacije evropskih standarda u oblasti ljudskih prava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. Svi politički faktori u Bosni i Hercegovini na temelju zajedničkog opredjeljenja Bosne i Hercegovine za evropski put, a potaknuti pozivom Odbora ministara Vijeća Evrope, trebaju učiniti dodatne napore u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava. To je jedini način da Bosna i Hercegovina krene putem političkog i ekonomskog prosperiteta – navodi Komšić.

Kako dodaje, ovom prilikom, važno se podsjetiti i na zaključak Vijeća EU, u kojem se kaže da Bosna i Hercegovina treba garantovati jednakopravnost svih građana i ukloniti sve elemente diskriminacije te se domaće bosanskohercegovačke vlasti pozivaju da ne čine bilo kakve političke ili zakonodavne korake koji bi bili u suprotnosti sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i temeljne slobode u predmetu "Sejdić - Finci" i drugim vezanim presudama, za šta je svoj glas dala i susjedna Republika Hrvatska. Taj zaključak je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

- Sadašnje ponašanje državnog vrha Republike Hrvatske je u potpunoj suprotnosti sa stavovima Vijeća EU, za koje su i sami glasali. Sve ovo jasno govori da Bosna i Hercegovina treba izmijeniti svoj politički sistem u onaj građanskog tipa ili koncepta, kako je to praksa u svim zemljama Evropske unije –  zaključuje se u Komšićevom saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...