NOVE UPUTE ZA ODVIJANJE NASTAVE U SARAJEVU: Evo do kada će važiti

Nove smjernice i uputstvo za realizaciju odgojno-obrazovnog rada u školama objavilo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

  • Društvo

  • 09. Okt. 2020  09. Okt. 2020

  • 0

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavilo je nove smjernice i uputstvo za realizaciju odgojno-obrazovnog rada u školama.

Kombinovani model organiziranja nastavnog procesa za učenike osnovne škole (od prvog do devetog razreda) ostaje na snazi do 6. novembra 2020. godine. Za isti period učenici 2. i 3. razreda nastavu će realizirati kombiniranim modelom po istom principu koji važi i za učenike 1. i 4. razreda srednje škole.

Srednja škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju nastavljaju realizirati nastavu po dosadašnjem modelu i u skladu s Uputstvom o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

Preporučuje se realizacija nastavnog časa u trajanju od 40 minuta. Također, svi učenici Srednje muzičke škole u potpunosti će nastavni proces realizirati u školi.

Kada je u pitanju realizacija nastave iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj/sport, preporučuje se, prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, izvođenje samo individualnih vježbi te iste organizovati na otvorenom prostoru kada to dopuštaju vremenske prilike.

Radnici, roditelji i učenici škole dužni su da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, preporuka i smjernica nadležnih organa i institucija, piše "Oslobođenje".

Ukoliko dođe do potvrde infekcije Covid-19 kod učenika ili nastavnika, škola je dužna postupiti u skladu sa preporukama epidemiologa. Također, ukoliko dođe do potvrde infekcije koronavirusa kod učenika ili nastavnika, škola je dužna postupiti u skladu sa preporukama epidemiologa, navodi se u uputstvu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...