SKANDALOZNO; DIREKTNO PROZVAN ZA URUŠAVANJE USTAVNOG SUDA FBiH: Predsjednik FBiH šuti; Iz kabineta Marinka Čavare tvrde da je NEDOSTUPAN ZA IZJAVE

Na Izvještaj EU o napretku Bosne i Hercegovine reagovao je i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, koji je prozvao Čavaru kao odgovornog za “sistemsko urušavanje Ustavnog suda Federacije BiH”.

  • Politika

  • 09. Okt. 2020  09. Okt. 2020

  • 3

U Izvještaju EU o napretku Bosne i Hercegovine, koji je u utorak objavljen, naveden je niz nedostataka u radu institucija, a istaknute su i neprovedene reforme na putu BiH ka EU.

U Izvještaju su, također, potencirana mnoga pitanja za čije rješavanje predstavnici SNSD-a i HDZ-a već duže vremena ne pokazuju nikakav interes ili svjesno nastoje da blokadama zaustave reformske procese. Tu su, prije svega, pitanja provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava ("Sejdić - Finci" i druge), ali i reforme u oblasti pravosuđa.

Ono što je od posebnog značaja za Federaciju BiH i na čemu se već dugo insistira, a o čemu je “Slobodna Bosna” već pisala, jeste i popunjavanje Ustavnog suda Federacije BiH. Naime, HDZ predvođen Draganom Čovićem, uporno odbija da imenuje sudije Ustavnog suda FBiH (odnosno Marinko Čavara, kao predsjednik Federacije BiH, ne želi da potvrdi imenovanja) zahtijevajući prije toga donošenje Izbornog zakona po želji ove stranke.

“Slobodna Bosna” pokušavala je jučer i danas doći do komentara predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, ali bez obzira na delikatnu situaciju u kojoj se našao i kada su sve oči uprte u njega, Čavara ne odgovara na naše pozive. Iz pressa kabineta Predsjednika FBiH kazali su nam da predsjednik nije dostupan za izjave, šta to god značilo.

Od jučer pljušte kritike na njegov račun. Pored političkih stranaka, reagovao je i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, koji je prozvao Čavaru kao odgovornog za “sistemsko urušavanje Ustavnog suda Federacije BiH”.

On je, između ostalog, naveo da se ne radi o birokratskoj sporosti ili neodgovornosti oba potpredsjednika Federacije, već isključivoj o blokadi, koju, po nalogu HDZ-a, provodi predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i da je to već svima jasno.

Dalje naglašava da Čavara, izbjegavajući svoje Ustavom propisane obaveze, bez ikakvog obrazloženja, urušava Ustavni sud i samu funkciju predsjednika Federacije, provodeći politike blokade HDZ-a.

„Samim tim, postoje elementi krivične odgovornosti zbog kršenja Ustava Federacije BiH“, kazao je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...