KAKO JE TO MOGUĆE: Jedna evropska država još nema vlastitu internet-domenu, čak se i Vlada i Ustavni sud koriste „tuđim“ oznakama…

Nedostatak državne domene stvara probleme i organizacijama i kompanijama. Za nevladine organizacije, teško je doći do učinkovitog brendiranja, dok se kompanije suočavaju s izazovima u marketingu.

  • Ekonomija

  • 12. Okt. 2020  12. Okt. 2020

  • 0

Prošlo je više od 12 godina otkad je Kosovo proglasilo neovisnost. Međutim, još nema državnu domenu na internetu. Države u pravilu imaju svoju domenu, kao što su: Njemačka (.de), Italija (.it), Austrija (.at), Albanija (.al) itd, piše Radio Slobodna Europa. Nedostatak državne domene problem je najviše IT kompanijama.

Arber Bakija softverski je inžinjer i suosnivač kompanije "BBros LLC" koja posluje u Prištini. Kaže da radi na povećanju prisutnosti države Kosovo na internetu. “Koristimo različite platforme za usluge diljem svijeta, naprimjer servere, koji nam pomažu u radu. U većini slučajeva Kosovo se ne vodi kao država”, kaže Bakija. On dodaje da Kosovu nedostaje identitet na internetu. “Usluge koje dobivamo iz Evrope ili Amerike i šire, dobivamo kao Albanija ili moramo kontaktirati kompanije i objašnjavati da smo s Kosova, da smo država. Ako je to u njihovoj koristi, onda nas ta kompanija koja pruža usluge, uvrsti na spisak država. U protivnom, kažu da nas vode kao dio Srbije”, navodi Bakija.

O prijedlozima za internet-domenu na Kosovu stalno se razgovara, a neki od njih su .rks i .ks. U međuvremenu, web-stranice kosovskih institucija koriste komplicirane internet-adrese. Naprimjer, web-stranica vlade Kosova je www.kryeministri-ks.net, a stranica Ustavnog suda Kosova www.gjk-ks.org. Nedostatak državne domene stvara probleme i organizacijama i kompanijama. Za nevladine organizacije, teško je doći do učinkovitog brendiranja, dok se kompanije suočavaju s izazovima u marketingu. Trenutno, kada se građani Kosova povežu na internet, njihove IP adrese povezane su s drugim zemljama u regiji, kao što su Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija. Regulatorno tijelo za elektronske i poštanske komunikacije već godinama pokušava pregovarati o pitanju dodjele državne internet-domene za Kosovo. Dužnosnici iz tog tijela su za Radio Slobodna Europa objasnili da je to dug proces pregovora. U Digitalnoj agendi za Kosovo 2013-2020. od Regulatornog tijela za elektronske i poštanske komunikacije zatraženo je da ispuni sve obaveze koje je postavila Internet-organizacija za dodjeljivanje imena i brojeva (ICANN). Međutim, dobivanje domene za Kosovo dodatno se komplicira, jer država nije članica Ujedinjenih naroda.

S druge strane, građani Kosova među prvima su u Europi kada je riječ o korištenje interneta. Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, 2018. godine 93,2 posto kućanstava imalo je pristup internetu kod kuće.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...