NOVI UDARAC DONALDU TRUMPU: Američki Jevreji većinom podržavaju Bidena…

Oko 75 posto jevrejskih glasača podržalo je američkog demokratskog kandidata za predsjednika Joea Bidena, pokazuju ankete provedene među jevrejskom zajednicom koja živi u SAD-u, prenosi agencija Anadolija.

  • Svijet

  • 20. Okt. 2020  20. Okt. 2020

  • 0

Otprilike dvije sedmice prije predsjedničkih izbora 3. novembra, mišljenje jevrejskih glasača zatraženo je u istraživanju američkog Jevrejskog odbora (AJC), anketne kompanije SSRS, jedne od vodećih jevrejskih organizacija u zemlji.

U anketi je 75 posto ispitanika izjavilo da će podržati Bidena na izborima, dok je 22 posto izjavilo da bi glasalo za američkog predsjednika Donalda Trumpa, a tri posto je još neopredijeljeno.

Učesnici su izrazili povjerenje u Bidena, da će odraditi bolji posao od Trumpa, ističući da su dva najvažnija pitanja na izborima nova vrsta koronavirusa i problem zdravstvenog sistema.

U drugoj anketi koju je prošle sedmice proveo Institut za istraživanje Pew, 70 posto jevrejskih ispitanika izjavilo je da će podržati Bidena, a 27 posto Trumpa.

Ortodoksni Jevreji podržavaju Trumpa

Dok je Biden dobivao podršku reformskog, sekularnog i konzervativnog dijela jevrejske zajednice u Americi, primijećeno je da ortodoksni Jevreji uglavnom podržavaju Trumpa.

U Sjedinjenim Američkim Državama 3. novembra će biti održani predsjednički izbori, a posljednje ankete pokazuju kako kandidat demokrata Joe Biden vodi za više od deset poena. Ipak, sve su oči uprte u ključne savezne države koje će u velikoj mjeri odrediti sudbinu izbora.

Izbori će biti organizovani u sjeni pandemije koronavirusa, a u utrci za funkciju predsjednika SAD-a bit će republikanac Donald Trump i demokrat Joe Biden.

Ankete se pomno prate uoči izbora, a nakon 2016., javnost propituje njihovu pouzdanost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...