NAKON UBISTVA NASTAVNIKA: Macron najavio intenzivnije akcije protiv radikalnog islama

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron obećao je večeras intenziviranje akcije protiv radikalnog islama poslije ubistva nastavnika Samuela Patyja u okolici Pariza.

  • Svijet

  • 20. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 0

Macron je, obraćajući se novinarima poslije obilaska prefekture Bobino na periferiji Pariza, rekao da će biti raspušten propalestinski kolektiv Sheika Jasina jer je direktno umješan u napad.

„Narednih dana i nedelja će uslijediti odluke ove vrste protiv udruženja i grupe pojedinaca“, rekao je Macron.

Francuske vlasti naložile su ranije danas zatvaranje džamije u okolini Pariza jer su njeni vjernici prenosili video snimak u kojem se osuđuje čas Patyja, nastavnika istorije i geografije koji je ubijen 16. oktobra jer je svojim djacima na času o slobodi izražavanja pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Ukupno 16 osoba, medju kojima pet đaka, danas je u pritvoru u sklopu istrage ubistva Patyja kojem je u petak odrubio glavu Rus čečenskog porijekla, koji je ubrzo ubijen poslije počinjenog zločina.

Za sutra je u Francuskoj predviđeno nacionalno odavanje pošte Patyju kojem će posthumno biti dodijeljen orden Legije časti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...