KAKO SU LUKIĆEVI "OSVETNICI" OKRVAVILI RUKE: Navršilo se 28 godina od stradanja otetih bošnjačkih civila iz Sjeverina...

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjetilo je da se danas navršava 28 godina od stradanja otetih civila iz Sjeverina (Priboj, Srbija), jer su tog dana 1992. godine pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici", kojom je komandovao Milan Lukić, oteli 16 osoba bošnjačke nacionalnosti koje su iz Sjeverina autobusom pošli na posao u Priboj.

  • Društvo

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 0

Autobus je zaustavljen u selu Mioče (Rudo, BiH), na putu za Priboj, a tom prilikom su iz autobusa izvedeni samo pripadnici bošnjačke nacionalnosti - 15 muškaraca i jedna žena. Kamionom koji je bio parkiran ispred kafane "Amfora" odvezeni su u hotel "Vilina Vlas" u Višegradu.

- Poslije nekoliko dana psihičke i fizičke torture, civili su strijeljani, a tijela su bačena u Drinu. Sve žrtve su bile državljani Savezne Republike Jugoslavije - podsjećaju iz UDIK-a.

Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu je osudio Đorđa Ševića na 15 godina zatvora, te Dragutina Dragićevića, Milana Lukića i Olivera Krsmanovića na po 20 godina zatvora.

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić kazao je da je Sjeverin tužna priča o protjerivanju Bošnjaka iz Sandžaka koja pokazuje da su ljudi u tom području doživljavali represiju samo zbog drugačijeg imena, a o tome se danas malo govori.

- Sjeverin nam pokazuje da slučaj otmice nije bio nikakav unutrašnji rat u Bosni i Hercegovini, nego otvorena agresija prema osobama druge etničke pripadnosti. U tom slučaju nije bilo važno da li ste državljanin SR Jugoslavije ili Bosne i Hercegovine, nego je presudno bilo što se zovete drugačije - istaknuo je Ćudić.

Tog dana ubijeni su: Alija Mandal, Derviš Softić, Esad Džihić, Idriz Gibović, Hajrudin Sajtarević, Medredin Hodžić, Mehmed Šebo, Meho Hodžić, Mevlida Koldžić – Hodžić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Muzafer Hadžić, Ramahudin Ćatović, Ramiz Begović i Sead Pecikoza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...