DIREKTOR KANTONALNE BOLNICE U BIHAĆU: "Za cijeli USK dnevno smijemo poslati 50 uzoraka u KCUS, izgubili smo..."

"...kontrolu nad epidemijom."

  • Društvo

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 0

Kantoni koji šalju uzorke na testiranje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, još su ograničeni na 50 uzoraka dnevno. 

Takav je slučaj i s Unsko-sanskim kantonom. Prema presjeku koji je danas objavljen na osnovu analize 56 uzoraka od 21. oktobra, 36 je novozaraženih. Dan prije bila su 32 potvrđena slučaja. Nadležni smatraju da je taj broj mnogo veći te su uputili zahtjev KCUS-u za povećanje broja testova.  

Direktor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" Hajrudin Havić potvrdio je u razgovoru za NAP da zbog ograničenosti na 50 testova ne mogu adekvatno obraditi kontakte zaraženih.

„U Bihaću imamo 68 klastera, u Cazinu 38. Mi smo izgubili kontrolu nad epidemijom“, kazao je Havić. U Unsko-sanskom kantonu je 250.000 stanovnika, ne računajući i hiljade migranata koji se nalaze na području USK. 

Trenutno su u bolnici u Bihaću smještena 24 pacijenta, 21 je pozitivan na koronavirus, tri su na respiratoru i za tri se čekaju rezultati. 

Havić ističe da je virus ušao u bolnicu te su četiri doktora pozitivna na Covid-19. Iz Doma zdravlja je 11 doktora u izolaciji. Kada je riječ o testovima i zaštitnoj opremi, direktor bolnice ističe da sve imaju, ali da se mora povećati broj testiranja. 

„Krizni štab USK je tražio da se poveća broj testiranja“, kazao je Havić dodavši da još čekaju odgovor KCUS-a. 

Ističe da bi krajem mjeseca (28. oktobra) trebao biti instaliran biosigurnosni laboratorij, a nakon toga i PCR aparat koji je nabavio UNDP za šest zdravstvenih ustanova, među kojima je i Kantonalna bolnica. Na taj način Kantonalna bolnica mogla bi sama vršiti testiranje uzoraka. 

Jedna od preporuka Federalnog kriznog štaba je da se državljani BiH suzdrže od dolazaka u BiH, naročito ako dolaze iz zemalja s visokom transmisijom Covida-19. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, Vijeće ministara BiH moglo bi pooštriti uslove ulaska u BiH i za bh. državljane, odnosno da imaju negativan PCR test pri ulasku.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...