PREDSJEDNIK AZERBEJDŽANA ZAGRMIO: "Od referenduma ništa, vratili smo kontrolu..."

"Azerbejdžan nikada neće pristati da bude održan referendum o samoopredjeljenju oblasti Nagorno-Karabah", izjavio je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev.

  • Svijet

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 0

On je u intervjuu za japanski list "Nikej", čiji dio prenosi Srna, rekao da neće biti referenduma u Nagorno-Karabahu te da na to Baku nije pristao tokom pregovora niti će sada pristati.

"Neće biti referenduma u Nagorno-Karabahu. Nikada nećemo pristati na to. Nismo pristali tokom pregovora, a sada to ne dolazi u obzir nakon što smo vratili kontrolu nad većinom teritorije", istaknuo je Alijev.

Naglasio je da je pravo na samoopredjeljenje važan faktor međunarodnog prava, ali da ne treba da narušava teritorijalni integritet Azerbejdžana.

Prema riječima Alijeva, "Armeni su već iskoristili pravo na samoopredjeljenje i imaju nezavisnu državu Armeniju", prenio je TASS.

Moskva je posredovala humanitarnom primirju, koje je stupilo na snagu u podne 10. oktobra, ali je prekršeno. Ministri vanjskih poslova Armenije i Azerbejdžana kasnije su proglasili novo primirje, u ponoć 18. oktobra, ali su se sukobi nastavili, kao i optužbe zaraćenih strana u vezi s kršenjem dogovorenog prekida vatre.

Sukobi u Nagorno-Karabahu, oblasti u kojoj žive etnički Armeni, ali koja teritorijalno pripada Azerbejdžanu, eskalirali su 27. septembra i od tada su obje strane prijavile žrtve, uključujući civilne.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...