PREMINUO PROF. ISMET KASUMAGIĆ: S Alijom Izetbegovićem osuđivan, a bio je i vrsni ekspert u metalurgiji

Pripadnik organizacije Mladi muslimani, profesor Ismet Kasumagić preminuo je u Sarajevu u 93. godini.

  • Hronika

  • 22. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 0

Podsjećamo, profesor Kasumagić bio je član organizacije Mladi muslimani od 1943. godine, od svoje 15. godine, a zanimljivo je to da je tek prošle godine potpisao pristupnicu, staru 77 godina.

Te 1943. godine, kada su ustaše provalile u organizaciju, jedan od članova je na svoj tavan sakrio ovu pristupnicu koju je našao njegov unuk i donio je u SDA prošle godine.

Profesor Kasumagić je zajedno s prvim predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem dva puta bio u zatvoru zbog svojih ideja i zbog toga što nije htio odustati od svojih uvjerenja, stavova i vjere.

Nakon izlaska iz zatvora, Kasumagić u Ljubljani upisuje i završava metalurgiju. U svojoj struci postigao je veliki uspjeh uprkos činjenici da je bio politički zatvorenik i disident. Nakon tri specijalizacije u Francuskoj i jedne u Engleskoj, postao je ekspert UN-a za metalurgiju.

Najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu, a bio je i profesor na fakultetu. Pred kraj radnog vijeka bio je istraživač u Energoinvestu, a bio je i ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine.

Bio je dvije godine i rektor Univerziteta u Bihaću. Radio je dvije godine u Bagdadu kao ekspert. Tada je obavio i hadž sa suprugom Azijadom i kćerkom Amilom.

Iza sebe je ostavio tri kćerke, puno unučadi i praunučadi. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...