NA ČELU SAD-a PRVI PUT ČOVJEK KOJEM NEĆE TREBATI SAVJETNIK ZA BiH: "Imamo čovjeka na našoj strani..."

"Joe Biden zna da je za uspjeh Bosne i Hercegovine potrebna čvrsta podrška Sjedinjenih Američkih Država. Nažalost, za vrijeme predsjednika Trumpa, američki utjecaj u regionu je smanjen s obzirom na to da je administracija odredila Europsku uniju kao strateškog protivnika i dovela u pitanje vrijednost NATO saveza", stoji, između ostalog, u dokumentu.

  • Vijesti

  • 22. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 7

Slijedi li snažniji upliv američke politike u reformski put i NATO integracije Bosne i Hercegovine, pitanje je koje je posebno atraktivno uoči predsjedničkih izbora u SAD-u. Donald Trump tokom prethodne kampanje nije se mnogo bavio našom zemljom, osim što je potvrdio sankcije za Milorada Dodika. No, mnogo se pitaju da li bi eventualna pobjeda Joea Bidena donijela većem aganžmanu Washingtona u BiH, nakon što je u javnost dospio dio Bidenovog progama za BiH.

U sudaru titana u borbi za Bijelu kuću upitno je koliko je bitna jedna mala Bosna i Hercegovina. No, u programskom dokumentu Joea Bidena pojavljuje se i naša zemlja, zahvaljujući njegovu suradniku Elviru Klempiću. Bidenov tim poručuje kako su spremni pružiti američku potporu BiH u nastojanjima da se približi NATO-u.

"Joe Biden zna da je za uspjeh Bosne i Hercegovine potrebna čvrsta podrška Sjedinjenih Američkih Država. Na žalost, za vrijeme predsjednika Trumpa, američki utjecaj u regionu je smanjen, pošto je administracija odredila Europsku uniju kao strateškog protivnika i dovela u pitanje vrijednost NATO saveza", stoji izemđu ostalog u dokumentu.

Osim snažnijeg usmjeravanja Aijansi, osjetljivija aktivnost Washingtona u BiH doprinijela bi povratku Dejtonskom sporazumu, ali bi bila i podstrek reformskim političkim snagama, smatraju naši sugovornici.

"To je ono što je suština. Ako se desi da se pravila Dejtonskog mirovnog sporazuma primjenjuju toliko čvrsto da su ona neupitna, onda i politika secesionizma domaćim akterima će izgledati potpuno nemoguća. Onda će i ta priča o budućoj nezavisnoj Republici Srpskoj biti nemoguća. I to će promijeniti političku dinamiku BiH", smatra Reuf Bajrović, kopredsjedatelj Američko-europske alijanse.

"Biden je čovjek koji će biti prvi američki predsjednik, ukoliko uđe u Bijelu kuću, kojem neće trebati savjetnik da mu objasni gdje je BiH, šta je u njoj prioritet, ko su ljudi koji predstavljaju budućnost BiH, i sa stanovišta Amerike i sa stanovišta BiH. Imamo čovjeka na našoj strani, ali bez nas samih, neće nam pomoći ni Biden na kvadrat", zaključuje Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Premda je još neizvjesno čija će biti Bijela kuća u sljedećem mandatu, Biden se do sada prepoznaje kao prijatelj BiH; za razliku od Trumpa, koji se u prethodnom predsjednikovanju nije mnogo obazirao na našu zemlju. Fokus Trumpove administracije bili su odnosi Beograda i Prištine.

"Mislim da Trumpova administracija i eventualno ako pobijedi Biden da će ostati isto što se tiče NATO-a, jer je to nešto što podržava svaka administracija. Što se tiče reformi, to još ne mogu da govorim, ostaje da vidimo ko će pobijediti", kaže Ajla Delkić, predsjednica Savjetodavnog vijeća u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bez obzira na velike razlike između Tumpa i Bidena, promjene američkog kursa nema kada je riječ o nekoliko ključnih pitanja. To je snažna podrška NATO putu BiH, a Trumpova administracija je potvrdila Obamine sankcije protiv Dodika i Špirića. Koliko vašingtonski pristup Bosni i Hercegovini ovisi o ličnosti koja sijedi u Bijeloj kući, možda bismo mogli saznati nakon 3. novembra.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...